Средства за благотворителност вместо подаръци. Тази кауза бележи за втора поредна година рождения ден на Зорница Ганева, която навърши 32 години на 18 август. Зад идеята й застават нейните колеги от inMusic и благодарение на техния жест ще бъдат закупени скъпи, но много важни храни за развитието на малчуганите от Обединени детски услуги "Слънчо".
"И на сегашното, и на предишното ми работно място има традиция да се купуват подаръци от колегите за всеки рожденик. В повечето случаи обаче е трудно да се уцели правилният подарък и да се прецени от какво има нужда човек, затова и често се купуват ваучери. Когато наближи рожденият ми ден миналата година, предупредих колегите си, че искам единствено пари в плик, които да преведа на течащата тогава кампания в помощ на прохождането на Лори", разказа за "Утро" Зорница. Тогава за пръв път тя се отказала от личен подарък за сметка на благото на човек в нужда. 
Макар и на ново работно място, тази година сценарият се повторил. Този път обаче Зори оставила на колегите си избора за каква кауза да отидат събраните средства.
"Моя колежка знаеше, че дарявам непотребните вече за моете дете дрешки, аксесоари и принадлежности на Комплекса за социални услуги за деца и семейства /КСУДС/. Разказала за емоционалната ми връзка с комплекса на останалите колеги и така решили да дарят парите там, което много ме зарадва", споделя още Зори.
Така около 25 души се обединили в подкрепа на мъниците в детското заведение, които имат нужда от специална храна, за да растат.
"Ентералните храни са предписани от консултант по хранене на 4 от децата с тежки увреждания в "Слънчо". Те са много високо енергийни и се вливат със система. Освен това са и много скъпи, като на месец струват между 600 и 800 лева", обяснява Елена Петкова от сдружение "Еквилибриум". Заради специфичното си състояние малчуганите имат проблем с усвояването на нормалната храна, тъй като организмът им не я преработва. По тази причина наддаването им е трудно начинание и специалистите се борят за всеки грам, но благодарение на ентералните храни се постигат добри резултати.
В "Слънчо" в момента са настанени 7 деца - от бебе на няколко месеца до 10-годишно дете.
От "Еквилибриум" са много благодарни за жеста на младите хора и рожденичката, а самата Зори с радост посочва, че се натъква на все повече подобни инициативи, в които празнуващите отказват подаръци в името на набиране на средства за нуждаещите се.
"Ако това се превръща в мода, то нека действително модата да е такава и все повече хора да я следват", коментира Зорница.