Двама молдовски граждани са избягали от затворническо общежитие в Стара Загора.

Инцидентът е станал вчера следобед. От Министерството на правосъдието съобщихa, че в Затворническо общежитие от открит тип „Стара Загора“ към затвора Стара Загора служителите от надзорно-охранителния състав са констатирали, че двама лишени от свобода са осъществили бягство чрез преодоляване на охранително съоръжение.

При пълно взаимодействие с органите на МВР е обявена тревога, като лицата са пуснати за общонационално издирване.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов разпореди спешна проверка за изясняване на обстоятелствата около случая.

Избягалите са 24-годишният Василе Морару и 30-годишният Александър Хаджи. Те заедно с 23-годишния Дионис Коджукаро са осъдени за взривяване на банкомати в Казанлък и Стара Загора. И тримата са осъдени на 4 години и 8 месеца лишаване от свобода при общ режим. Настанени са преди 7 дни в общежитието, след като са прекарали 1 година в ареста.

„Молдовските граждани бяха настанени на територията на общежитието на 14 август и в разумен срок трябваше да получат преводни писма за превеждането им в София. Тези писма по наша информация са били разписани в четвъртък или в петък и е било въпрос на дни да бъдат изпълнени и да бъдат закарани в София за доизтърпяване на наказанието към открит тип общежитие към Софийския затвор”, заяви Запрян Димитров, началник на затворническото общежитие.

При бягството си в събота те са намирали на открития фитнес, счупили кльона и избягали в неизвестна посока.

Точно не може да локализираме часа, това е промеждутък между 15 и 15.30 ч., когато виждаме, че тях ги няма и съответно предприемаме действия по горещи следи, връзка с полицията, с РПУ, със следови кучета. Направихме цяло претърсване на района, може би около 2-3 часа с помощ и от корпуса на затвора, с инспектора по охраната на затвора, с всички лица, които са заети по тези мероприятия, добави Димитров.

Малко преди бягството молдовците са имали среща със свои близки. Сънародникът им казал пред разследващите, че не знае нищо за плана им.

Третият молдовски гражданин в обясненията си посочва, че в последните 2-3 дена са били във влошени отношения, не са споделили с него нищо абсолютно. Направили са едно свиждане с близките си, дори с обща кола са дошли близките-приятелката на това третото момче, което е при нас, което е останало плюс жените на тези двамата. Разделили си пътя и по неговите думи са се върнали обратно всичките.

Двамата избягали са били близки, настани в обща стая с третия си сънародник. Дори и да са крояли планове, това трудно би достигнало до затворническата управа.

„Не можем да разберем, тъй като те общуват помежду си те си говорят на румънски език. Когато общуват с българите със затворниците, говорят на развален руски, български, добави Димитров.

Издирването продължава. По случая е образувано досъдебно производство.