"Музика от Америка" - това е названието на концерта, който музикантите от оркестъра на Русенската опера подготвят, за да изпълнят в двореца "Врана". Програмата включва "Щубинска увертюра" и "Един американец в Париж" на Джордж Гершуин, Концерт за кларинет, струнен оркестър, арфа и пиано на Аарон Копланд и две творби на Артуро Маркес - "Дансон №2" и "Конга на новия огън". Солист ще бъде кларинетистът Данчо Радевски, а диригент - Марк Кадин, главният диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио. 
Концертът във "Врана" ще бъде на 5 септември. Ден преди това ще имат възможност да го чуят и русенци - на 4 септември от 19 ч в зала "Филхармония". 
Изявата на русенските филхармоници в царския дворец край София бе договорена тази пролет, когато Симеон Сакскобургготски остана възхитен от концерт на оркестъра от Русе. Тогава филхармониците изпълниха в зала "България" Петата симфония на Густав Малер под диригентството на Йордан Камджалов. След финала Сакскобургготски се срещна с директора на Русенската опера Иван Кюркчиев и маестро Камджалов и отправи покана оркестърът да гостува на откритата сцена в двореца "Врана".