Майка гушна за първи път малкото си момиченце Мартина в Семейната стая за недоносени в УМБАЛ "Канев", която беше открита вчера. Бебето е родено в 31 гестационна седмица с тегло 1000 грама, но вече е на 44 дни, тежи 1750 грама и се чувства много добре в термолеглото си. В Семейната стая майка му Ралица Никифорова ще може да участва в грижите за дъщеричката си, да я кърми и да осъществява безценния за мъничкото човече контакт кожа-до-кожа или т.нар. "кенгуру-грижа". Това е и предназначението на Семейната стая, изградена изцяло от фондация "Нашите недоносени деца". 
Така майките ще могат да направят плавен преход от болничната среда към отглеждането на бебетата си в среда много близка до семейния дом, защото се налага някои новородени да прекарат в болницата доста време, докато достигнат нужните 2000 грама, за да бъдат изписани, каза вчера на пресконференция началникът на неонатологията д-р Лиляна Ташкова. Тя съобщи, че за миналата година недоносените деца в АГ комплекса са 160, а за първото шестмесечие на тази година са 61 при родени общо 588 бебета.
"Благодарен съм на екипа в Неонатология, че се грижат за недоносените бебета, но най-много благодарности изказвам на фондация "Нашите недоносени деца", тъй като те предоставиха възможност на родителите да се доближат до своето дете още в болницата и да преодолеят периода до изписването. Със сигурност една стая е малко, но всяка стъпка в правилната посока води след себе си следваща и когато резултатът е положителен, това е добро за нас", посочи изпълнителният директор на УМБАЛ "Канев" Иван Иванов и връчи поздравителн адрес на представителя на фондацията за Русе Ния Бенева. 
Много съм благодарна на всички в неонатология, защото това е първи ден, в който съм с детенцето си и е невероятно, че това става в такава вълшебна обстановка, каза щастливата майка на Мартина.