Пожар избухна вчера сутринта в блок "Руй планина" в русенския квартал "Здравец Север". Пламъците са тръгнали в апартамент на петия етаж във вход Б, където в момента се е намирало 17-годишно момиче. То е било само вкъщи, тъй като майка му е била на работа. Благодарение на бързата намеса на пожарникарите огънят бе потушен, а детето изведено навън и спасено.
Инцидентът става около 7 часа сутринта. Съседката Иванка Радева, която живее над пламналия апартамент,  усеща дима и тръгва по жилищата да буди хората, за да излязат навън. Звъни и в горящия апартамент, но там никой не й отваря, защото 17-годишната Кристина е на прозореца отпред и вика за помощ, след като се обажда на тел.112. В същото време огънят гори в стая с изглед към задната част на блока.
На място веднага пристигнаха два екипа на пожарната и линейка на Спешна помощ. Наложи се медиците да прегледат възрастната Иванка, която вдигна кръвно от стреса. Междувременно майката Албена се върна по спешност от работа, притеснена за детето си. Момичето бе изведено успешно от пожарникарите навън и бе откарано за контролен преглед в болницата. За щастие се е разминало само с преживения стрес.
Огледът след потушаване на огъня, показа, че искрата за него е дошла от пробив в изолацията на електрически кабел. Блокът е саниран наскоро и според хората при изпълнението са взети мерки за ограничаване на щетите при пожар. Така или иначе обаче, засегнатите участъци отново ще трябва да се ремонтират.