БСП пуска сигнал до прокуратурата за енергиен монопол на фирми, близки до Христо Ковачки. Това обяви Кирил Добрев на пресконференция в централата на партията.

Добрев подчерта, че българският производител плаща изключително висока цена за електроенергия, и според него е крайно време да се сложи край на “безумията, които битуват в държавата ни”. За него е нелогично как съседни на България страни купуват електроенергията на цени в пъти по-ниски от хората, които живеят там, където тя се произвежда.

„Не знам дали сте информирани, но за месец юни, юли и август българското производство плаща най-висока цена на електрическата енергия в цяла Европа. И всичкото това на фона, че ние имаме възможности да произвеждаме два пъти повече енергия, отколкото потребяваме”, заяви заместник-председателят на БСП Кирил Добрев, и даде пример с производител на банички и на бюрек в Гърция, който ползва българска ел. енергия и плаща за нея по-ниска цена, отколкото производителя на банички до Съдебната палата в София.

Според него това се дължи на начина, по който функционира пазара на ток в България, и изкривяванията, които се получават. По думите му, ако има нещо по-сладко от държавния монопол, то това е частният.

„Частен монопол гарантиран от държавата е всъщност равен на грабеж. България има един човек, който в продължение на две години стъпка по стъпка успя да монополизира целия пазар на електричество“, допълни още Добрев и заяви, че свързващото лице между тях е Христо Ковачки.

Добрев каза още, че преди два месеца всички работодателски организации са сезирали КЗК, че свързани с Ковачки дружества-производители на ел. енергия и търговци, са успели да постигнат монополно положение.

„Това са 11 топлофикационни дружества, които имат договор за търговия с ел. енергия с един търговец. Същият търговец има договор и изкупува цялата електрическа енергия от „Топлофикация София“. Пет търговеца на три сесии на българската борса за ел. енергия са изкупили цялата свободна ел. енергия от АЕЦ „Козлодуй“. Нямате съмнение, че петте търговеца са свързани с един и същи човек – този, който е собственик на 11-те производствени дружества. Само че според г-жа Юлия Ненкова този собственик не бил един и същ. Собствениците са някакви хора от Се

йшелите и били различни неща. След Вашку да Гама от село Рупча, имаме Христо Ковачки от Сейшелите – собственик на електрически централи. За капак НЕК продава цялата електрическа енергия от ВЕЦ-овете, пак на едно от тези търговски дружества. Мисля, че постигнахме и затворихме целия кръг: търговци, частници, държава производител, изкупена енергия и търговци на ток, които успяха да затворят целия кръг. Няма обаче доказателства, че това е така”, подчерта Добрев и добави, че за капак на всичко това и след като вече цялата ел. енергия е в ръцете на един човек, той е решил да пусне държавни мощности в почивка.

„Спираме единия блок на ТЕЦ „Марица Изток 1“ или 3. В този момент се получава изключително голям недостиг на ел. енергия и се включва въпросният монополист. Като цената на тока от 80 – 85 лв. до 90, скача до нива от 180 лв., постигнати през месец юли, а в пикови моменти над 200-220 лв. Реализираните печалби са милиони. Говорили сме много пъти, че най-скъпият ток в България го произвеждат американските централи. Ние сме искали неведнъж и два пъти тяхното вкарване в някакви норми и разваляне на договора. Американските централи продават своята скъпа енергия за 168 лв. за мегават час.

Юли месец Ковачки и свързаните фирми са продавали ел. енергията на 180, в пикови моменти над 200 лева. Смятам, че такава абсурдна държава няма. Такова управление в енергетиката няма“, заяви зам.-председателят на БСП.

Добрев разкри още, че всичко е щяло да бъде „в рамките на нормалното“, ако този човек е нямал и политически проект „Лидер“, който навремето имаше и парламентарно представена група.

„На последните парламентарни избори 7 човека бяха в листата на ГЕРБ, двама от тях станаха народни представители, само преференциите, които е дал „Лидер“ на ГЕРБ със своите си служители е над 50 хил. гласа. Опитахме да се направим засечка колко гласа е получил ГЕРБ от лидер на последните европейски избори. В районите, където те имат монополно положение гласовете са близо 50 хил. отново“, допълни той.

По думите му във въпросните дружества работят бели роби на изключително ниски заплати. Той отчете, че до 2017 г. публичната информация е, че дружествата на Ковачки дължат на държавата 114 млн. лв.

„109 млн. лв. от тях са за осигуровки. Останалите са концесионни такси. Докато четири търговеца, пет лъскави, правят милиони лева печалби само за месеци. Ощетява се НОИ, не се плащат осигуровки, но в същото време се реализират големи печалби “, възмути се Добрев и добави, че на фона на всичко това преди месеци Ковачки е поел управлението на „Топлофикация София“. Заместник-председателят на БСП обеща на следваща пресконференция да разкрие какво се гори в електрическите централи в Старозагорско, Бобов дол и т.н.

„Изводът е, че ни тровят, обират ни, не си плащат данъците и осигуровките на държавата. Накрая карат белите роби да гласуват за тях. Същият този бизнесмен Христо Ковачки от Сейшелите проявява интерес и е стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“, подчерта Добрев.

От своя страна заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков каза, че искаме да напомни на КЗК и на КЕВР, че в България съществува Закон за икономическите и финансови отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим.

„Бихме се обърнали към КЕВР с въпроси, има ли в българската енергетика офшорни фирми, какво правят там, имат ли лицензи. Какво да питаме българските институции. Според българските институции Христо Ковачки няма нищо общо с енергетиката, а Марк Жирардели е собственик на Банско“, заяви Зарков и изрази възмущението си от поведението на КЗК, която е била информирана от работодатели за много сериозни данни и сигнали за нередности.

„Вместо да се назначи проверка, от КЗК им се отговаря с въпросник, в който те трябва да обяснят на институцията каква е истината, което е само по себе си показателно що е то българска институция и какво може да очакваме от нея. Още повече, че в отговора, който председателката на КЗК изпраща до работодателите е обяснено, че няма свързани лица, защото видите ли тези дружества, които са овладели цялата българска енергетика, са регистрирани в Никозия, Ларнака, Сейшелите и други екзотични места“, обясни Зарков и добави, че това е ясен знак, че КЗК не

желае да си свърши работата.

Попитан какво смята за трагедията в с. Сотиря, където 7 годишно дете беше изнасилено и убито, Зарков каза, че ще внесат предложение за законови изменения.

„Зверството в Сотиря разтресе всички ни. Честно казано, няма закон, който е достатъчно строг за случилото се. Както винаги, за съжаление, ние действаме след събитията. Този случай показва много неща, ще стигнем до наказателния закон, но първо трябва да се запитаме какво се случва в затворите, където хората трябва да бъдат превъзпитавани. Какво се случва с психичното здраве на нацията, че всеки ден, когато излезете може да срещнете хора, които очевидно не са в нормално състояние“, заяви той и подчерта, че ще поискат да отпадне съкратеното съдеб

но следствие за престъпления, довели до умишлено причиняване на смърт и тежки телесни повреди. Зарков каза, че престъплението в Сотиря е точно такова, за което не трябва да важи съкратената процедура, но това не означава, че делото и наказанието трябва да се протакват във времето.

„Този случай показва как Наказателният кодекс се видоизменя всеки път под силата на емоцията и на някое престъпление и това го прави неефективен. Министерство на правосъдието се беше ангажирало, че ще има готова нова концепция, цялостна за наказателната политика на България и тя трябваше да е готова до края на миналата година. След мой въпрос по темата обявиха, че ще бъде готова до края на август тази година”, посочи той.

Зарков подчерта, че докато не се направи ясна стратегия за наказателната политика на България и не се оформи наказателният закон по нея, само ще се констатират подобни зверства и политиците ще се надпреварват кой какво повече ще направи, но след това.

На въпрос дали БСП наистина ще опразва три етажа от централата заради лошото си финансово положение, Кирил Добрев каза, че не само, че няма такова нещо, а и имат намерение да построят още един етаж и партийната телевизия БСТВ да се премести на „Позитано” 20.