Четири русенски гимназии влизат в почетния списък на 100-те средни училища, най-добре представили се тази година на матурите по български език и литература. Класацията е съставена от вестник "Дневник", който е използвал данните на Министерството на образованието и науката за зрелостния изпит, на който масово се явяват всички завършващи 12 клас. 
Две от класираните в топ 100 русенски училища влизат дори в първата петдесетица - това са Английската гимназия "Гео Милев" и Математическата гимназия "Баба Тонка", които са постигнали среден успех от матурата по български 5.09. Те заемат съответно 40-о и 41-во място. На 67-о място е Европейското училище със средна оценка 4.92, а на 74-о е Дойче шуле с 4.90. 
С четирите гимназии в стотицата Русе се нарежда и на четвърто място по брой показали много добър резултат учебни заведения - първа е София с 35 училища, втори - Пловдив със 7, следва Варна с 5 и след това идват Русе и Бургас с по 4. 
Както "Утро" вече писа, на матура по български език и литература тази година в Русенска област са се явили 1453 ученици от 31 училища, средният успех за областта е 4.12. 
Освен посочените в класацията в Русе има само още едно училище, където е постигнат резултат "Много добър" на този изпит. Това е частното "Леонардо да Винчи", където на зрелостен изпит са се явили 6 завършващи. 
Прави впечатление, че зрелостниците в много професионални гимназии показват оценка "Добър" на матурата по български. Освен хуманитарните "Христо Ботев" /4.44/ и "Васил Левски" /4.40/, с добър  успех могат да се похвалят Икономическата - 4.38, Училището по изкуствата - 4.17, Строителната гимназия - 4.02, Гимназията по туризъм - 3.87 и Електрото - 3.85.