41-годишният депутат Пенчо Милков е кандидатът за кмет на новата коалиция "Обичаме Русе", в която влизат БСП, АБВ, политическо движение "Социалдемократи", движение за радикална промяна "Българската пролет" и "Съюз за отечеството". Това съобщи вчера на пресконференция депутатът Крум Зарков, след като коалиционните партньори подписаха споразумение и заедно се обединяват с цел да реализират "ново, единно, компетентно, прозрачно и най-вече почтено управление на Русе". Очакваше се новината за кандидатурата на Пенчо Милков, за която "Утро" вече съобщи, да бъде официално съобщена в края на месеца, но тя беше обявена вчера заедно със създаването на новата коалиция "Обичаме Русе".  

„Причината за коалицията са три неща, като на първо място е обичта към града и русенци и затова тя носи това име. Другото, което ни събра, е куражът да се изправим срещу статуквото, срещу доминацията на ГЕРБ в политическия живот както на местно, така и на национално ниво. Да предложим ясна и честна алтернатива за Русе. Трето, но не на последно място, е вярата, че сме открили точния човек, който да заеме поста кмет на Русе в лицето на Пенчо Милков. Той олицетворява онази компетентност, отговорност, честност и нова енергия, от които Русе има най-много нужда. Пенчо Милков е дълбоко свързан с Русе. Този град тече във вените му, той познава неговите проблеми, както и решенията, които се налагат. Още по-вжно е, че познава добре и възможностите на града и е готов с решения и програма, с които да реализира растежа, от който градът се нуждае. Но най-важният ресурс, който той определя, са хората на Русе. На тази база ние ще реализираме кампания в негова подкрепа, която ще разчита на хората“, каза Крум Зарков.
„Няма разумен човек, който да се кандидатира за кмет на града, в който е живял, и да смята, че е абсолютно подготвен. И на 61 години в мен щеше да има въпросителни. Всяка вечер и всяка сутрин в главата ми кънти въпросът дали всичко, което съм, е достатъчно. Мисля, че да! Предвид опита от последните години и познанствата ми с много специалисти. Имам стратегически поглед върху процесите в страната“, посочи Пенчо Милков, попитан дали на 41 години се чувства подготвен, като допълни, че има много успешни кметове в страната на тази възраст, а и по-млади. 
Пенчо Милков е юрист, доктор по право, един от най-активните членове на правната комисия в парламента. Женен е и има трима синове. Крум Зарков го представи като ново лице в българската политика, което само за няколко години се доказа в Русе с работата си като общински съветник и в цяла България с дейността си на депутат. Доказа се като човек, на който може да се има доверие, човек, който знае да носи отговорност, допълни още той.
Пенчо Милков сподели, че е наясно с трудностите, които ще срещне, както и пред какво се изправя. 
„Виждам точно как може да изградим в Русе такъв живот, който да накара русенци отново да бъдат горди. Амбицията ми е да убедя своите съграждани да участват, да искат промяната и активно да спомогнат за нея, защото положението сега е неприемливо. Заедно можем да участваме в движение, което да върне гордостта и славата на русенци. Трябва да спрем да слушаме скептиците и да спрем с мърморенето. Само с действия може да реализираме мечтата си - да превърнем Русе в града, който русенци заслужават и да въведем Русе в 21 век“, каза кандидатът за кмет на „Обичаме Русе“. 
Що се отнася до кампанията, Милков посочи, че има ясна представа как трябва да изглежда, като е важно хората да имат доверие и да не бъдат разделяни.
„Нашата кампания ще е светла и позитивна, като ще представим кой съм аз и подробно програмата, за която предстои повече конкретика. Кметът трябва да е визионер и да работи на стратегическо ниво. В Русе трябва да започнат да се случват неща, които се случват в другите градове, а Русе да е пример и да бъде сочен като такъв“, подчерта кандидатът за кмет. Обезлюдяването на града, декапитализацията откъм промишленост и завършването в срок и качествено на проектите са трите най-големи проблема за Русе, които Милков посочи. Той подчерта също, че има идеи за чистотата, транспорта, сигурността, дигитализацията.