Президентът Доналд Тръмп потвърди, че обмисля ново, временно намаляване на данъка върху заплатите, за да подпомогне американската икономика.

Служители на Белия дом по-рано отхвърлиха съобщения, че администрацията обсъжда този ход.

Но говорейки пред репортери, президентът каза, че „данъкът върху заплатите е нещо, за което мислим, и много хора биха искали да го видят“.

Американските работници плащат данъци върху своите доходи, за да финансират здравното осигуряване, социалното осигуряване и пенсиите.

През последните дни Тръмп говори за икономиката на САЩ на фона на нарастващото безпокойство заради потенциална рецесия. “Ние сме много далеч от рецесия”, каза той пред репортери, съобщи Би Би Си.

Силната икономика се разглежда като ключова за перспективите му за преизбиране през 2020 г., но продължаващото търговско напрежение с Китай предизвиква опасения.

Намаляването на данъците, когато Тръмп встъпи в длъжност, помогна за засилване на икономиката и предизвика скок в цените на акциите на Уолстрийт. Но много икономисти смятат, че въздействието на тези съкращения започва да намалява.

Президентът каза: “Разглеждаме различни други намаления на данъци – но така или иначе имам предвид това. Намаленията на данъци – това е една от причините да сме в толкова силна икономическа позиция.”

Тръмп предположи, че администрацията му разглежда възможни намаления на данъка върху капиталовите печалби, но подчерта, че нищо не е решено. Подобен ход вероятно ще се срещне съпротивата на демократите в Конгреса.