Лимфният масаж обикновено се нарича лимфен дренаж. Лимфният дренаж е нежно, ритмично масажно лечение, провеждано от специално обучен лимфатичен масажист или специална медицинска техника и апаратура за стимулиране на циркулацията на лимфната течност около тялото. Това помага бързо да се ускори извеждането на отпадъци и токсини от мудна лимфна система. Лимфният масаж може също да помогне за предотвратяване на подуване след нараняване или операция. Смята се също, че подкрепя имунната ви система.

Как ви помага лимфният дренаж?

Лимфният масаж цели да повиши ефективността на вашата лимфна и кръвоносна система. Чрез намаляване на обема на задържаната течност и свързаното налягане може да се намали рискът от затруднена циркулация. Това увеличава капацитета на кръвоносната система за бързо изхвърляне на задържаните течности и натрупването на токсични отпадъци. В някои случаи открихме, че пациентът се чувства доста „енергизиран“ след дренаж.

Лимфният масаж подобрява циркулацията, увеличава метаболизма ви и. Има потенциал да подобрите имунитета си.

Лимфният дренаж помага при:
   • Подути крака или ръце поради задържане на течности.
   • Подуване на крайници: преди или след операция.
   • Фибромиалгия и лупус
   • Синдром на хронична умора
   • Депресия и тревожност
   • Хормонални и емоционални дисбаланси
   • Натрупване на целулитна мазнина.
   • Настинки, грип, тонзилит, синуси и дрожди инфекции.

Каква е продължителността на процедура по лимфен дренаж?

Продължителността варира от 30 до 90 минути в зависимост от състоянието, което се лекува. Препоръчваме ви първоначалната сесия за лимфен масаж да бъде около 60 минути, за да стимулирате лимфния си поток. Това ще стимулира дренажа в един крайник. Ако лекувате повече от два или повече крайници, първоначално препоръчваме 90-минутен масаж.

Какво да очаквате ако посещавате процедура по лимфен дренаж за първи път?

При първоначално посещение вашият терапевт ще поиска информация за общата ви състояние, за да установи най-добрия начин за вашето лекуване. Лимфният масаж се извършва на ръчно или със специална апаратура за лимфен дренаж. Масажните удари, използвани при масажа, са леки и ритмични, а лимфният масаж не трябва да е болезнен.
След завършване на процедурата ще ви бъдат дадени съвети относно упражнения, самомасаж, четкане на кожата и компресионни превръзки, които ще продължат да подпомагат процеса на лимфен дренаж.

Какво представлява лимфната система?

Основната роля на вашата лимфна система е да събира излишната течност от тъканите, да я пречиства и да я връща в кръвния поток. Тази роля е важна, тъй като много вещества непрекъснато изтичат от кръвните капиляри в околните тъкани. Когато лимфната ви система не успее да помита тези излишни течности, те се натрупват, причиняват подуване и увеличават риска от инфекция. Ефективната лимфна система помага да защитите тялото си от микроби като бактерии, вируси и гъбички, които могат да причинят заболяване.