Руският президент ще се срещне с Еманюел Макрон в южната част на Франция днес за двустранни преговори преди срещата на върха на страните от Г7. Френският лидер има желание да покаже на Москва, че тя не е в изолация, въпреки че е изгонена от Г7 след анексирането на Крим от Украйна през 2014 г.

Основната тема на срещата ще бъде ситуацията в Украйна, след като новият президент Зеленски на 6 август притисна Путин за възобновяване на мирните преговори, след като четирима украински войници бяха убити в граничния регион на източен Донбас.

„Продължаваме дискусиите си с президента Путин малко преди срещата на Г-7 и увеличаваме усилията си за решение на украинския въпрос в нормандски формат“, гласи официално съобщение на френските власти пред журналисти.

„Президентът Зеленски направи някои предложения и смятаме, че президентът Путин трябва да отговори окуражаващо.“, се казва в съобщението, цитирано от Ройтерс.

Така нареченият „Нормандски формат“ включва Франция, Германия, Украйна и Русия, но лидерите му не са се срещали от октомври 2016 г.

Мирът в Донбас беше основен залог в кампанията за Зеленски, помагайки му за победата на президентските избори през април тази година.

Киев обвинява Москва, че води нелегална война в източна Украйна, доставяйки войски и тежко оръжие в Донбас.

Русия, която отрича обвинението, твърди, че Украйна не спазва ангажиментите по споразумението за прекратяване на огъня, сключено в Минск през 2015 г., включително даване на специален статут на Донбас.

Властите в Кремъл заявиха по-рано, че Путин ще се отправи към Франция, за да обсъди широк спектър от теми, включително тази за Украйна.