Русе отново е предпочетен като участник в националната екоакция "Стара хартия за нова книга", която тази година ще се проведе за седми път. Миналогодишни участници като Плевен и Пловдив са отпаднали от кампанията за 2019-а и не скриват своето съжаление. Но Русе е включен - и очевидно от малките му жители се очаква отново да проявят традиционната си активност. 
Тази година акцията ще премине под знака на едни от любимите книжни герои на тийнейджърите - детективите Агата и Лари от едноименната поредица на Стийв Стивънсън. Всъщност, авторът не се казва Стивънсън, това е псевдонимът на италианския писател Марио Паскиалото, който пише детски романи. Освен на поредицата "Детективите Агата и Лари" за 12-годишното момиченце и нейния братовчед, които разкриват криминални загадки, Паскиалото е написал още една серия книги, която засега все още не е преведена на български: "Училище за пирати". Тъкмо докато пише за пиратите, му хрумва идеята да вземе за творческо име фамилията на любимия си автор, написал безсмъртния роман "Островът на съкровищата" - Робърт Луис Стивънсън. Дори добавя към него и "сър". 
И така, Русе става център на предаване на стара хартия на 28 септември от 10 до 13 ч на площад "Свобода" пред Съдебната палата. Хората, които подкрепят кампанията, знаят много добре, че трябва да донесат поне 5 килограма стара хартия, за да могат да си изберат книжка от специалния щанд на площада. Акцията тази година започва на 7 септември в Бургас, ще премине през Хасково и София, а след Русе остава последният град-участник - Велико Търново, където организаторите от "Greenwich Book Center" и "ЕКОПАК България" ще гостуват на следващия ден след русенската акция.