Задействана две нощи подред сирена вся силен смут и провокира купища въпроси сред жителите на почти всички квартали на града. Опасенията на събудилите се към 1 часа хора, че виещата в петък и събота аларма предупреждава за заплаха от бедствена ситуация, заляха със сигнали спешния телефон 112, а Фейсбук бе препълнен от догадки какво се случва и има ли някъде достоверна информация какво е довело до ситуацията.
"Включила се е останала от миналото стара заводска сирена на територията на "Спарки". Днес /неделя/ изпратихме на място специалист от нашата служба, който изключи захранването на сирената и гарантирам, че тя няма да се задейства трети път", заяви за "Утро" директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Димитър Павлов. Той бе категоричен, че няма никаква техническа неизправност на националната известителна система, нито регистрирани опасни ситуации, каквито подозрения се надигнаха у хората.
"Това е локална сирена, която навремето е поставена, тъй като тогавашното производство е попадало в графата заводи с високо рисков потенциал. Няма никаква връзка с известителната система. Днес обаче тя е ненужна", обясни още Павлов.
Как и защо се е включила сирената все още не е изяснено напълно. Засега се знае, че е имало настроен таймер, който я е задействал. Не е изключено да е било зададено да се включва в 12 часа на обед на 2 юни по случай почитането на паметта на Христо Ботев. И след толкова изминали десетилетия и смяна на времето, настройките й да са запазени и отново да се е задействала, макар и по разминаващ се график. 
От службите предполагат, че покрай технически проблем в завода, вероятно неволно, сирената е била включена в напрежението и така се е стигнало до необичайната стряскаща ситуация. Предполага се, че десетилетия наред тя въобще не е била включена в захранването и просто е стояла непотребна като символ на миналото.
Иначе известителната система, която оповестява за извънредни ситуации и опасности, работи с дистанционно управление и с нея има непрекъсната обратна връзка. И нито в петъчната, нито в съботната нощ е регистрирана каквато и да е нередност.
Оскъдни са вариантите за реагиране след случилото се, тъй като нормативна уредба за подобни казуси на практика липсва и няма как да се предвидят каквито и да е официални санкции и мерки. Вероятно единственото, което може да се предприеме, е заводът да бъде глобен за нарушаване на нощната тишина, което приравнява воя на сирени с усилена музика по време на шумен купон, което звучи най-малкото несериозно. Очаква се днес от службите да проведат официална среща с ръководството на "Спарки" за доизясняване на ситуацията. 
Фрапиращото виене на сирени, което в повечето квартали е чуто по-глухо в сравнение с периодите, в които се правят тестове например, доведе след себе си разнородни притеснения и тълкувания. 
Една група от тези, които са сигнализирали още в петък 112, са получили обяснение, че има обгазяване от промишлен източник и затова са се включили сирените. Предположението бе подкрепено от немалко хора, които действително са усетили тежки миризми през нощта. На други пък от спешния телефон е посочено, че има технически проблем в системата за известяване и затова сирените са се задействали. Суматохата стана още по-голяма едно денонощие по-късно, когато отново под час виенето, макар и приглушено, вдигна на крак хората. Не един или двама обясниха, че никой от 112 дори не е вдигал телефона, а когато връзката е била успешна самите дежурни са били в недоумение какво се случва. Най-силно звукът е чуван в централните части на града заради близостта със завода, като е доловен и във "Възраждане" и "Здравец". В по-отдалечените квартали единици са чули нетипичния вой.
Информация за необичайната ситуация, която засегна почти целия град, не изнесе нито една служба през уикенда, макар да бе достатъчно кратко официално съобщение, с което да се успокоят хората, че риск няма. 
И тъй като никой нищо не знаеше, част от хората предпочетоха да приемат случилото се с хумор и с намигване споделиха, че ще си чакат всяка вечер включването на сирената като сигнал, че е настъпил вечерният им час и е време да се прибират и си лягат.