Фанта Мбодж е родена през 1983г. в Сенегал.

Младата жена е на 25г., незавършила средното си образование, безработна, вече изгубила надежда, когато изведнъж животът ѝ поема в изненадваща посока.

По това време на Фанта ѝ се иска да започне да се занимава с животновъдство, но нито има средства, нито достатъчни познанства, за да предприеме каквото и да е развитие.

Един ден Фанта слуша местното радио, когато по него съобщават, че в нейния град предстои да бъде открито безплатно училище за различни професии, подкрепено от испанските власти.

Без да се замисля тя веднага бърза да се запише и избира курса по селскостопанско производство.


 

Мбодж е една от първите записали се и заедно с още 330 души през 2008г. започва двугодишен курс, който ще ѝ даде нужните умения за практикуване на професия в областта.

Десет години по-късно резултатите са налице.

Мбодж е пример за подражание.

След кратко стажуване в селскостопанската компания Societé de Cultures Légumières и приключването на обучението Фанта започва да си търси работа и първата възможност не закъснява.

Наемат я да поддържа зелените площи в един от университетите в града.

Съвсем скоро отново я търсят от  Societé de Cultures Légumières и през 2011г. тя се присъединява пълноправно към компанията, която изнася сладка царевица, зелен фасул, тикви, лук и други зеленчуци за Европа.

„Първата ми работа беше да правя наблюдения върху смъртоносни болести върху растенията”, спомня си Фанта.

Оттам насетне посоката за Мбодж е само нагоре.

„Първо бях ръководител на екип, малка група хора, която следях ежедневно. След това се превърнах в дясната ръка на шефа на фермата, сега аз съм самият шеф”, казва тя.

На практика Фанта е отговорна за около 270 хектара обработваема земя, а по време на беритба и жътва за нея работят стотици служители.

„Трябва да имаш характер”, отбелязва тя.

„Благодарение на това, че завърших, сега мога да работя и да си изкарвам прехраната. Не дължа нищо на никого. Аз съм най-голямата дъщеря в семейството и тъй като малките ми сестри нямат съпрузи им помагам, за да завършат образованието си”, споделя Фанта.

Мбодж се превръща във вдъхновение за своите близки и доказателство за това, че образованието е ключът към добро бъдеще.

Именно заради това иска децата ѝ – две момчета и едно момиче, да посещават най-добрите училища в града.

„Ще направя всичко възможно, за да успеят в живота”, споделя тя.