В 4:30 сутринта вчера млада фина японка с широка и искрена усмивка сложи престилката и запретна ръкави, но не за да приготвя типичните за родината си суши, темпура или супа мисо, а за да точи и меси. Под ръководството и напътствията на майстор-пекар Миро от първата занаятчийска пекарна в Русе "Bread Station" 30-годишната кулинарна изследователка и блогърка Мисато изучи с любопитство тънкостите на хляба с квас и българската баница. Чаровната гостенка, която работи за популярния японски кулинарен сайт Cookpad, прекара два дни в Русе, и вече гордо може да каже, че се научи как да приготвя баница, тутманик и хляб с квас. Неотлъчно до нея беше и екип на японската национална телевизия, който засне филм за типични за България ястия.
Работата на Мисато изглежда като сбъдната мечта - тя обикаля различни дестинации по света, наслаждава се на местната кухня и разказва за нея сладкодумно, както правят всички добри тв готвачи от Гордън Рамзи и Джейми Оливър до Андрю Цимерн и всепризнатия вече покоен майстор на словото и насладите Антъни Бурдейн.
Младата японка събира рецепти и идеи, които след това приготвя в родината си заедно със сънародните си. Мисато популяризира рецептите в кулинарния сайт, пише отзиви за вкусовите им качества, като насърчава читателите да пробват рецептите. От японската телевизия пък поискали да проследят какво ще срещне блогърката в България и така се стигнало до реализирането на идеята за заснемане на филм, част от който е и русенската пекарна. 
Имам много близка приятелка българка от София, която миналата година ми предложи да се запозная и с други части на България, като дойдохме и в Русе. Тогава посетих за първи път и пекарна "Bread Station", която работи само с чисти продукти и квас с дълга ферментация. При първото ми посещение се запознах с Миро и опитах от хляба и баницата. Исках да науча повече за тънкостите в приготвянето им и така се роди идеята да дойда отново. Много харесвам Миро. Той прави много хубав хляб. Вкусът на баницата и хляба много ми харесва, но не е само до вкус. Най-много ми харесва това, че Миро прави нещо много истинско. Интересно ми е да обикалям по света, но не е важно мястото, районът, градът, а хората. Да, научих се да правя баница, но освен рецептата, аз взех мисленето, желанието на Миро. И всичко това искам да го предам на моите сънародници, разказа Мисато.
Майстор-пекар Миро също потвърди, че Мисато се е справила перфектно в приготвянето на хляб, баници и тутманици, като доказателството бяха пълните тави зад витрината в пекарната вчера. 
Отне й повече време, отколкото на мен, но като човек, който го прави за първи път, беше много успешно, сподели Миро. Той разказа, че познава Мисато от миналата година чрез майката на момиче, което е работило в пекарната. 
Мисато дойде на посещение, но не знаех нищо за нея и с какво се занимава. Пуснах я да опита да направи нещо от тесто. Явно й е станало много интересно и тази година ни попита дали може да ни посети с екип на телевизията, тъй като е била силно впечатлена. Тя е страхотен човек, много лъчезарна и веднага се съгласихме, каза още майсторът. 
Мисато всъщност няма кулинарно образование. Завършила е специалност, свързана със строителните технологии, но в един момент просто усетила, че има друга съдба и иска работа, в която може да помага на хората. 
Моята мисия не е да събирам рецепти просто като информация, а по-скоро да се запозная с хората, които ги приготвят, да усетя мисленето, сърцето на тези хора. Това е най-важното, а не самите рецепти, категорична е Мисато. 
Желание й е да даде възможност на сънародниците си повече да се забавляват с готвенето и храненето, затова предлага рецепти от цял свят. 
Удоволствие е за мен чрез рецептите на Миро да зарадвам японците. Това е едно от най-ценните неща от посещението ми, каза още Мисато.
Много приятни са и впечатленията й от Русе и хората, за които сподели, че са много отворени и мили. 
Усещам топлината на града, запознах се с много хора покрай пекарната и от хляба тук тръгва моята връзка, топлината, която получавам, казва японката.  
След посещението в пекарната, за Мисато дома си отвориха родителите на съпругата на Миро, които живеят в Разград. Там тя видя как се подквасва кисело мляко и как да приготвя традиционна домашна баница, а също така опита и домашна лютеница.
Вярвам в силата на готвенето, защото където има хубава храна, има усмивка, казва на финала на разговора ни Мисато. Тя е категорична, че иска отново да се върне в Русе, да се види с Миро и семейството му, както и с хора от Русе, тъй като вече има нови приятелства, и, разбира се, отново да пече баница с Миро.