Моторист сам се е поставил в опасна ситуация и е рискувал живота си, след като се е движил на кръстовище с 68.4 км/ч и то в момента на удара, след като вече е бил намалил скоростта. Около това се върти преценката на Районния съд по дело срещу шофьор на "Волво", който бе обвинен в това, че е отнел предимството на моториста и е виновен за катастрофата между тях. Заради това първата инстанция оправда предадения на съд водач и по-скоро посочи, че мотористът е за санкция заради движението с по-висока от разрешената скорост в града и то на оживен участък. На другия полюс обаче се оказаха решаващите преценки на окръжните съдии, които сметнаха, че 51-годишният шофьор заслужава да понесе отговорност и окончателно го осъдиха.
Спорният казус е още от 5 юли 2016 година, когато шофьорът на волвото се движил по ул."Борисова" към гарата в компанията на своя приятелка. Стигнал до кръстовището с бул."Бозвели", където на светофара тръгнал да завива наляво, но спрял да изчака пресичащите на зебра пешеходци. По същото време по ул."Борисова", но в обратна посока - от гарата към центъра - се движил моторист с "Кавазаки", като карал точно по средата между двете ленти за движение и то с превишена скорост. Заради това, че волвото спряло да изчака минувачите, а моторът приближил с бясна скорост, ударът между тях бил неизбежен. Свидетели чули как кавазакито изръмжало в опит да намали скоростта, като водачът му дори не успял да използва спирачките. Въпреки това в момента на катастрофата моторът се движел с 68.4 км/ч. и от силния удар водачът му изхвърчал на 10 метра задно с мощната си машина.
Шофьорът на волвото побързал да се увери дали мотористът е добре, помогнал му да си свали каската и станало видно, че има само контузия на брадичката, като дори сам се качил в пристигналата линейка, а след преглед в болницата бил освободен. Месец и половина по-късно обаче се оказало, че е със счупване на долната челюст, счупване на един прешлен и на лявата ръка. Така за новооткритата средна телесна повреда на съд бил предаден водачът на волвото.
Предимството не е самоцел. Това, че се е движил по ул."Борисова", където всички участници в движението са с предимство, не му дава право да нарушава останалите правила на пътя. Движението с превишена скорост не му е дало възможност за правилна преценка, което е повлияло на преценката и на другите шофьори на пътя. Когато шофьорът на волвото е тръгнал да завива наляво мотоциклетът е бил на повече от 53 метра разстояние, което е дало основание да си помисли, че може да си довърши маневрата, отчетоха районните съдии.
На втора инстанция обаче магистратите прецениха, че той трябва да понесе отговорност за причинените наранявания на моториста заради отнетото предимство и го санкционираха с 1000 лева, а шофьорската му книжка бе отнета за половин година. Решението е окончателно.