Президентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля идеята да закупи Гренландия – най-големият остров в света, който принадлежи на Дания, пише Wall Street Journal, като се позовава на информирани източници в Белия дом.

Според изданието Тръмп многократно е питал своите съветници дали Съединените щати могат да придобият Гренландия и изслушвал с интерес дискусиите за ресурсите на острова и неговото геополитическо значение. Сред обсъжданите въпроси е възможността за разширяване на военното присъствие на САЩ в Арктика. Отбелязва се, че президентът дори поискал от юридическия съветник на Белия дом да извърши правна оценка на възможностите за покупка.

Част от съветниците на Тръмп подкрепили плана, като го нарекли „икономически осъществим“, докато други смятат, че това е „мимолетен ентусиазъм“ на президента, който така и не може да се реализира. Доколко сериозно самият Тръмп възприема тази идея не се знае, признават авторите на материала.

През май държавният секретар на САЩ Майк Помпео трябваше да посети Гренландия, обаче пътуването беше отменено поради ескалация на напрежението в отношенията с Иран.

Изданието припомня, че това не е първият опит на Вашингтон да купи Гренландия. След Втората световна война президентът Хари Труман предлага на Дания 100 милиона долара, но страната отказва да продаде острова.