Нови контейнери и съдове за разделно събиране на хранителни и биоразградими отпадъци ще бъдат поставени пред заведения за хранене, магазини и хотели. Отпадъците от биологичен произход ще се събират отделно и ще се извозват до специална инсталация за анаеробната им преработка, която ще бъде изградена по пътя за Николово до регионалното депо. Предстои да бъде изготвен идейният проект, а догодина се очаква да има избран изпълнител и да бъде направена първа копка.
В България до момента има само една изградена инсталация за разделно събиране на биоразградимите отпадъци и тя е в София, така че Русе заедно с Бургас и Благоевград ще бъдат първите три общини след столична, които ще произвеждат ток от биоразградими отпадъци.
Освен от Русе инсталацията ще преработва отпадъци и от общините Ветово, Иваново, Сливо поле и Тутракан и ще получава от тях биогаз, който ще се използва за производството на електроенергия. Така боклукът ще се превърне в стока, която при това щади природата. Очаква се анаеробната инсталация да помогне и за намаляване на количеството депониран боклук с до 52% до 2023 година, казаха на пресконференция вчера зам.-кметът Страхил Карапчански и шефът на общинската дирекция "Европейско развитие" Никола Кибритев, който е определен за ръководител на проекта на стойност близо 35 милиона лева.  
От местната администрация са оптимисти, че от заведенията и супермаркетите ще проявят съвест и ще приемат разделното събиране не само като задължение по закон, а и с вътрешна екологична мотивация.