Директорката на Професионалната гимназия по облекло Диана Иванова е кандидатът на ГЕРБ за кметския пост в Русе, реши вчера изпълнителната комисия на партията. Новината не предизвика никаква изненада и бе прогнозирана от "Утро" още на 10 август. Макар че за позицията бяха издигнати осем кандидати, на практика Иванова беше без конкуренция, тъй като бе предложена от новия председател на общинската структура на ГЕРБ Росен Даскалов в съгласие с областния лидер Пламен Нунев.

А и още преди събранието за номинации по различни медийни канали бе лансирана информацията, че се търси жена на висока позиция в образованието. Затова веднага се заговори за модела „Фандъкова“ в Русе.
Изборът на жена с професионална биография навява асоциации и с изненадващата поява на Елеонора Николова на кметските избори през 2002 година, довела до дълга и успешна политическа и управленска кариера. Това също прилича на внимателно обмислен и търсен ефект.
Иванова има опит в обществената работа като активен участник в благотворителни организации и инициативи. Не е съвсем нова и в политиката. През 2015 година тя бе избрана за общински председател на Български демократичен център, наричан още партията на Христо Ковачки, но този политически проект не успя да се развие така успешно като предшественика си ЛИДЕР, на който стана правоприемник. На предните кметски избори БДЦ подкрепи Пламен Стоилов, а Иванова заяви: „Кметът Стоилов реализира един успешен мандат. Той има и една добра визия за бъдещето на града, която представи пред обществото. Вярвам, че ще има амбицията да продължи в тази посока“.
„Диана Иванова е магистър по „Автоматизация на производството“ от Русенския университет „Ангел Кънчев“. Носител е на отличието „Неофит Рилски“ и на наградата „Директор на годината 2018“ на Синдиката на българските учители. Отличена е като „Посланик на Русе“ за високи постижения и принос към подобряването на имиджа на Русе и утвърждаването му като модерен и културен европейски център“, се казва в събщението, с което ГЕРБ обявиха кандидатурата й.