Храсталаците и брезичките, които "украсяваха" една от русенските архитектурни емблеми - Доходното здание на Сабетай Бениеш на улица "Рила", вече са спомен. Едно-две дръвчета все още се кипрят на покрива, колкото да напомнят за десетилетната немара, в която тънеше една от най-впечатляващите сгради. Но със сигурност скоро и тези брезички ще изчезнат, за да отстъпят място за работа по реставрацията на зданието. През големите витринни прозорци на първия етаж вече се вижда, че вътрешните помещения се разчистват, работи се и по фасадата. 

По-представителната част от цялата сграда, строена през 1907 година по заръка на индустриалеца Сабетай Бениеш и по проект на арх.Тодор Петров, вече е притежание на инж.Иван Иванов и неговата фондация със същото име. След години на преговори, изчакване, подялби, споразумения и договорки, Иванов най-после може да пристъпи към реализация на своя мащабен проект.
„Вече сме разкрили фасадата, русенци могат да си припомнят колко красива е тази сграда - каза Иванов. - А когато работата по нея бъде завършена, всички ще се убедят, че това е второто по красота след вече известното Доходно в центъра на Русе“. 
Неговите намерения са да да реставрира фасадата и да върне някогашния й блясък, а във вътрешността да направи магазини, ресторант и бутиков модерен хотел.
„Законът дава право на фондациите да развиват бизнес с търговска дейност, така че ние ще се възползваме от това, като същевременно ще покажем, че една фондация не бива да хленчи и да проси дарения, нито пък да иска пари от държавата, защото би трябвало да се справя сама“, казва Иван Иванов. И добавя: „Името на бъдещия хотел тук ще бъде „Сабетай Бениеш“. Много държа да припомняме на русенци величавото минало на града и имената на хората, на които той дължи своята слава. Аз съм твърдо убеден, че всички трябва да направим по нещо, за да запазим важните и ценни архитектурни и културни паметници на града. Говорим постоянно за Малката Виена, а истината е, че следите на тази Малка Виена една след друга се заличават и ако продължава така, скоро няма да остане нищо“.
Иван Иванов вече е вдъхнал нов живот на друга респектираща старинна сграда. 
„Превърнах една от къщите на Иваница Симеонов на улица „Княжеска“ в хотел „Русчук“, исках да реставрирам и друга бележита за Русе сграда - прочутото Исляххане, но когато поисках да го купя, оценката за отстъпеното право за строеж отначало беше 100 000 лева, след това стана 200 хиляди, а накрая достигна до 500 хиляди лева. Останах с впечатлението, че някой направи всичко възможно, само и само да ме откаже. А аз исках там да направя музей...“.
Но всичко това не го отклонява от онова, което е възприел като своя мисия - да се погрижи за историческата памет на Русе.