Русенчета ще премерят тоги на древноримски императори, костюми на легионери, средновековни български боляри и елегантни рокли от края на 19 век. Това ще стане по време на работа по новия проект на Историческия музей "В дрехите на историята - обучение в култура", който се реализира с подкрепата на Министерството на културата. 
В 4 тематични работилници ще се изучават битът по време на праисторията, Римската империя, Средновековието и Модерността. Освен това ще се решава "пещерна" кръстословица, ще се мели жито с хромели, ще се правят пещерни рисунки с въглен и ще се изработват праисторически амулет от миди. Децата ще натрупат нови познания за облеклото, въоръжението и аксесоарите на древните римляни, ще сглобяват пъзел за Средновековен Червен и ще се учат да тъкат на стан. Модерността децата ще усвоят с посещения на Къщата на Калиопа, където ще научат повече за архитектурата, домакинствата, нравите и реда в обществото в края на 19 и началото на 20 век.
В работилниците ще се включат 60 ученици от Математическата гимназия, училищата "Иван Вазов", "Отец Паисий", "Ангел Кънчев" и сдружение "Еквилибриум".