Толкова много хора, особено млади хора и тийнейджъри, всеки ден прекарват значителен период от време, взирайки се в някакъв вид екран, независимо дали това е компютър, смартфон, таблет или обикновения стар телевизор. Сега ново проучване предупреждава родителите, че цялото това време пред екрана може да стои зад зашеметяващото увеличение на децата, нуждаещи се от очила, информира Стъди Файндс.

Според доклада, публикуван от базираната в Обединеното кралство компания за грижа за очите „Scrivens Opticians“, процентът на 13-16 годишните във Великобритания, които се нуждаят от очила, почти се е удвоил през последните седем години – от 20% през 2012 г. на 35% през 2018 г. Две трети от тези тийнейджъри са диагностицирани като късогледи.

Изследователите теоретизират, че това значително увеличаване на проблемите с очите сред младите хора е свързано с прекомерното време, което прекарват втренчени в екраните, което може да доведе до напрежение в очите, късогледство и замъглено зрение. Всъщност проучването открива също, че средно 13-16 годишните прекарват около 26 часа седмично, взирайки се в смартфона, играейки видео игри или гледайки телевизия.

„Очите на децата продължават да се развиват до ранна зряла възраст и зрението им също се променя“, коментира в изявление Шиейа Мангат, оптометрист от Scrivens. „Тъй като състояния като късо или далекогледство могат да се случат постепенно с течение на времето, нито децата, нито родителите не могат да„ забележат знаците “, поради което редовните проверки на очите са много важни.“

Освен това, проучването установило, че за родителите не е лесна задача да отделят децата си от екраните; 73% от анкетираните родители заявяват, че е „предизвикателство“ да накарат децата си да спрат да се взират в някакъв тип екрани за няколко часа. За справка са изследвани 2 000 британски родители, включително 678 родители на тийнейджъри на възраст 13-16 години. По-голямата част от анкетираните родители поне са наясно, че прекаленото време на екрана не е здравословно за децата им, като 62% казват, че смятат, че прекомерното време на екрана може да навреди на зрението на децата им, а две трети твърдят, че се опитват активно да отделят децата си от екраните поради това убеждение.

Сравнително голяма част от анкетираните родители (26%) обаче казват, че никога не са водили детето си на очен тест.

„Тестването на очите на децата ви трябва да бъде приоритет“, добавя Мангат. „Като родители дори и не помисляме дали да отведем децата си при личния лекар, ако се разболеят или при зъболекаря за редовни прегледи, но годишният очен здравен преглед също е толкова важен“.

Изследователите подчертават, че посещението на деца и тийнейджъри на редовни прегледи на очите е изключително важно, особено защото много подрастващи може дори да не разпознаят, че зрението им не е толкова силно, колкото трябва да бъде.