Чешкият милиардер Даниел Кретински не успя да получи одобрението на акционерите за офертата си на стойност 5,8 млрд. евро (6,5 млрд. долара) за придобиване на веригата магазини за бързооборотни стоки "Метро", съобщи "Блумбърг".
Офертата на Кретински и словашкия му партньор Патрик Ткач не получи минималната изисквана подкрепа до крайния срок в сряда, като 41,7% от обикновените акции на "Метро" отидоха в подкрепа на сделката при необходими 67,5%, съобщи компанията в комюнике. Вече имаше ясни знаци, че трансакцията едва ли ще се осъществи, след като разговорите с две групи, представляващи семействата на основателите тази седмица, не успяха да осигурят подкрепата им.
Офертата оценяваше компанията на 16 евро на обикновена акция и 13,80 евро на привилегирована акция. Цената на акциите на "Метро" достигна 14,25 евро в края на борсовата търговия във Франкфурт в петък.
Търговски вериги в Европа като "Метро" не успяват да се преборят с ръста на онлайн гиганта "Амазон" и на дискаунтъри като "Лидл" и "Алди". "Метро", която преди време беше една от най-големите вериги за продажби на дребно в света, изпитва затруднения, откакто се раздели с подразделението си за електроника "Ceconomy" преди две години. Ходът трябваше да подкрепи книжата и на двете компании, но това не се случи. Бизнесът с хранителни стоки изгуби пазарен дял за сметка на дискаунтърите и се забавя заради експозицията към Русия, където положението е усложнено от санкциите и ниските цени на петрола.
Кретински, чието нетно състояние е най-малко 3 млрд. долара според Индекса на милиардерите на "Блумбърг", изгради портфейл, включващ енергийни и медийни активи наред с футболния отбор "Спарта" /Прага/. Миналата година той купи дял и във френския вестник "Монд".
В края на юли "Метро" обяви нетна загуба от 459 млн. евро за второто тримесечие на 2019 г., предимно заради проблемите на веригата й за супермаркети "Риал", която компанията се опитва да продаде на групата за недвижими имоти "Редос". 
У нас немската компания разполага с 13 магазина и с две специализирани бази в Банско и Слънчев бряг. "Метро Кеш енд Кери" откри първите си два магазина през 1999 г. в София на бул. "Цариградско шосе" и в Пловдив, а в момента вече има по два магазина в двата най-големи града в страната, както и по един в Русе, Бургас, Варна, Плевен, Велико Търново, Стара Загора и Благоевград.
През август миналата година румънски медии съобщиха, че германската верига за бързооборотни стоки смята да продаде имотни активи в България и Румъния.