Русе е в златната среда по брой нови жилищни сгради, въведени в експлоатация през второто тримесечие на годината, сочат данните на Националния статистически институт.
Градът отчита 22 постройки с 98 жилища, които разполагат с 11 318 квадратни метра полезна площ. Това обаче не е площта на жилищните помещения - тя е малко повече от половината от тази квадратура - 6325 кв.м. Спомагателните помещения пък са 4993 квадрата.
Тези данни нареждат Русе на 12 място в страната, като след нас са градове като Велико Търново, Стара Загора, Благоевград и Плевен. За да бъде коректно това твърдение обаче, трябва да се отбележи, че на много места в страната се строеше интензивно в периодите, когато в Русе това направление в икономиката беше близо до точката на замръзване.
Най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в областите Варна - 101 сгради с 569 жилища, Пловдив - 63 сгради с 211 жилища в тях и Бургас - 56 сгради с 369 жилища в тях.
Градът ни следва тенденцията най-много от новите жилища да са двустайни, следвани от тристайните. Средната квадратура на новите домове тук е малко над 64.5 кв.м.
За новите блокове в Русе се знае, че почти всички апартаменти в тях се продават още преди построяването им. В същото време брокери на недвижими имоти казват, че не всички купувачи се ориентират към новото строителство. Причината е прозаична - при него цените са малко по-високи, а когато се разполага с ограничен бюджет, това има значение.