Детето-чудо Елин Колев, който дебютира като цигулар на 8-годишна възраст, вече е млад концертиращ музикант и в тази своя роля ще гостува в Русе. Макар и роден и израсъл в Германия, Елин е с русенско потекло - родителите му са от града и тук живеят негови близки. А освен това Русе бе и един от първите, които предоставиха сцена на невръстното дарование и публиката го аплодира горещо като солист на Мартенски музикални дни.
На 20 септември в зала "Филхармония" вече 22-годишният Елин Колев ще изпълни заедно с оркестъра на Русенската опера стилна програма с творби на Антонио Вивалди. Най-вероятно програмата ще бъде аналогична с тази, която младият виртуоз ще изпълни две седмици по-късно в София с оркестъра на Класик ФМ радио. Елин ще зарадва публиката с Четирите годишни времена на Антонио Вивалди, но заедно с тях ще изсвири и два рядко изпълнявани концерта на италианския композитор. Единият е "Великият могул", известен с блестящите си и невероятната техничност. Другият е Концертът в ре мажор, написан от Вивалди специално за празника на свети Антоний от Падуа, който се смята за един от най-трудните в техническо отношение концерти в цялото творчество на италианеца.
Елин Колев свири на цигулка от 1749 година, изработена от лютиера Лоренцо Каркаси, която му е предоставена от фондация "Алберт Екщайн". Шеметната кариера на младия музикант включва концерт в прочутата зала "Карнеги хол" в Ню Йорк /тогава Елин е 12-годишен/, приза "Сарасате", първа награда в конкурса "Йожен Исаи", концерти в престижни зали в Хамбург, Баден-Баден, Берлин, зала "България" и др. През лятото на 2015 г. Елин Колев е поканен в академия "Сейджи Озава", в рамките на която дебютира във "Виктория Хол" в Женева, а година по-късно свири с Хауърд Грифитс в Тонхале Цюрих.