Два месеца и половина преди кметските избори даващият вид на дълбоко заспал местен политически живот се пробуди и напомни за времената, когато политиката не приличаше на училищен пансион с едночасови общински сесии всеки месец, а предизвикваше публични дискусии и открояваше лидери с ясни позиции.
Битката за Русе тепърва ще се разгаря и вече се очертават основните кандидати за най-важния пост в общината, който след решението на ГЕРБ да не подкрепи Пламен Стоилов за трети мандат ще бъде обект на още по-оспорвана борба. Очакванията са основните конкуренти да са излъчени от познати партии - ГЕРБ, БСП, ВМРО и вероятно от дясно обединение, чийто профил все още не е напълно очертан.
ВМРО вече обяви 4 кметски номинации, за подкрепата на ГЕРБ се борят 8 души, 4 са издигнатите от БСП потенциални кандидати за кмет. 
Най-желаният сред тях е депутатът Пенчо Милков. На общинските събрания социалистите са подкрепили също общинския лидер на БСП Пламен Рашев, председателя на Русенската стопанска камара Красимир Ениманев, бившия областен управител Венцислав Калчев и ректорът на Русенския университет и председател на Общинския съвет проф.Христо Белоев. 
Предстои тези кандидатури да бъдат обсъдени на местната конференция на 31 август, като ще бъдат утвърдени 3 номинации, а последната дума ще има Националният съвет на партията в началото на септември. 
Щом ми обсъждат името, значи съм дал съгласието си, каза ползващият се с най-голямо доверие и симпатии депутат Пенчо Милков. 
Неговата кандидатура се обсъжда от месеци, но доскоро и той, и общинският лидер на партията Пламен Рашев бяха категорични, че това са само слухове. 
Следващият кмет на Русе трябва да е самостоятелна, силна личност, а не кукла на конци. Кандидатът за кмет трябва да бъде национална фигура, за да бъде Русе национален град. Той трябва да е човек със заряд, с биография, с енергия, да има качества да се справи. Русе трябва да се сравнява с шампионите, коментира Пенчо Милков.
Титулярят, срещу когото очаквахме сблъсък, го няма, и от БСП ще искаме отговор на въпроса защо оригиналът го няма, каза още червеният фаворит. 
Искаме промяна, младост, новост, посочи общинският лидер на БСП Пламен Рашев, който също събра много номинации, но беше категоричен, че Пенчо Милков стои добре. Той отбеляза, че на общинските събрания е имало и други номинации, като част от тях са си дали отвод, но предстоят още разговори и затова имената на кандидатурите са предварителни.
А иначе другата седмица се очаква от БСП да обявят кои ще са техните коалиционни партньори за местните избори. Тогава ще бъде подписано и коалиционно споразумение за сътрудничество, като в момента се уточнява текстът, но от партията не пожелаха да разкрият подробности. Единствено посочиха, че в забранителния списък е само ГЕРБ.