Четири длъжностни лица от "Русенска корабостроителница запад" АД са предадени на съд с обвинение за причинена смърт по непредпазливост, съобщават от Русенския окръжен съд.
Става въпрос за трагичния инцидент, при който на място загина главният енергетик на завода Пламен Георгиев. Това стана още през 2015 година, когато 4 октомври се оказа фатален за мъжа, тъй като не успя да се пребори с пораженията от токовия удар на работното си място.
Обвинението срещу неговите шефове е, че до инцидента се е стигнало при независимо съпричиняване и поради немарливо изпълнение на правно-регламентирана дейност, като са нарушени редица нормативни актове, с което се е стигнало до смъртта на 51-годишния мъж. Според Наказателния кодекс всеки от тях може да получи между 1 и 6 години лишаване от свобода.
Преди 4 години, когато стана злополуката, се твърдеше, че енергетикът се е захванал с профилактичен ремонт и се е намирал в подстанция, когато е станал жертва на обратен ток, който го е ударил смъртоносно на място с 20 хиляди волта.