В Русе започна дългоочакваният основен ремонт на Пантеона на възрожденците. Костницата, в която са погребани някои от най-известните български революционери, от години тъне във влага и мухъл. А при пороен дъжд върху плочите на героите от Възраждането се налага да се подлагат кофи. Едва през тази година по трансграничен българо-румънски проект стана възможно сградата да претърпи основна реконструкция.
Пантеонът от години се нуждае от основен ремонт. При всеки дъжд и сняг сградата, строена през 70-те години на миналия век, тече. И върху гробовете на герои като Любен Каравелов, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Баба Тонка и др., вместо цветя има кофи и парцали.
"Основните течове са в северната и южната част, в средата на Пантеона, над гроба на Любен Каравелов и Баба Тонка. При последните дъждове се усили течът пред махагоновото пано, което е за съжаление от много ценно дърво, което се разваля от тези води. Кофи и да се сложат, те се пълнят, изобщо няма ефект, лошото е, че и петна се появиха тук по плочата", казва уредникът Хачик Лебикян.
След няколко опита да се направи ремонт на костницата по проект, това вече е факт. Ще бъдат вложени близо 2 млн.лв., като ще се облагороди и околното пространство. Първо обаче трябва да се отнеме повърхностният слой, да стигне до основите на сградата, да се направи обследване и да се разбере откъде навлизат водите в сградата, обяснява зам.-кметът Наталия Кръстева.
"Ще има направа на хидроизолация, на вентилируема фасада, въз основа на която ще може стените на сградата да дишат. Много съществен момент е доставката на едно 360-градусово оборудване, което под купола на Пантеона ще прожектира интересни части от нашата история, защото за всички е важно да съхраним нашата родова памет. Сградата не е добре осветена и ще се направи художествено осветление отвън и отвътре", казва още Кръстева. Отделно ще бъдат подменени и почистени ламарините, които оформят позлатения купол на костницата.
Макар че Пантеонът е едно от най-посещаваните места в Русе, в момента заради ремонта почти няма туристи. Музейният обект не е затворен, но хората се въздържат да идват при вида на изкопните работи и шума. Все пак не липсват и такива, които искат да поставят печат за посещението си в Пантеона, който е номер 50 в 100-те Национални туристически обекти.
Предвижда се Пантеонът да посреща гости в новия си вид през лятото на следващата година.