Двама пациенти на "Медика Кор" живеят втори живот, след като в сряда им бяха имплантирани сложни пейсмейкъри. Двамата мъже са първите в областта, които се подложиха на интервенцията в открития в началото на годината Център по кардиостимулация.
"Умните" устройства се използват в помощ на пациенти със животозастрашаващи аритмии.
"В рамките на 10-20 секунди пейсмейкърът разпознава аритмията, разчита опасната ситуация, зарежда и подава електрошок", обясни механизмът на работа на кардиовертер дефибрилаторите д-р Надя Панчева, която е извършила имплантирането им на двамата пациенти. 
Те са около 60-годишни. Единият е преживял преди месец инфаркт и от тогава е в болница, тъй като по думите на лекарите е нямало да оцелее и един ден навън заради честото и внезапно спиране на сърцето му. Благодарение на модерните устройства обаче вчера медицинският екип планираше и двамата да бъдат изписани.
"Животозастрашаващата аритмия често предизвиква внезапна съдечна смърт, при която пациентите умират до минути. Те най-често се получават след миокарден инфаркт и единственият начин за спасяване е прекратяване на аритмията", обясни д-р Панчева.
Статистиката показва, че 20% от преживелите подобни атаки са застрашени от повторна проява до дне години, а пейсмейкърите намалявали с 40% този риск. 
Подобни устройства досега се имплантираха най-близо във Варна и Плевен. Те струват между 10 000 и 14 000 лева като Здравната каса покрива около 6000 лева, а останалите са за сметка на пациента.
Съществуват още два вида пейсмейкъри, чиято цена се покрива изцяло от касата. Най-разпространените са създадени за хора, чиято сърдечна дейност е забавена или спира. Досега на пациенти в "Медика Кор" са поставени 50 такива устройства. Другият вид пейсмейкъри - с ресинхронизираща функция, е предназначен за хора със сърдечна недостатъчност. Те все още не се имплантират в "Медика Кор", но скоро предстои да стартира и тази дейност.