Заместник-председателят на ГЕРБ и кмет на Бургас Димитър Николов, членовете на Изпълнителната комисия Красимир Велчев, Живко Тодоров, който е и кмет на Стара Загора, и Пламен Нунев пристигнаха заедно с кмета на Русе Пламен Стоилов на снощното номинационно събрание на партията. Заедно с тях бе и административният секретар на партията и нейн областен координатор за София Цветомир Паунов. На събранието до късните часове на вечерта бяха обсъждани кандидатурите за кмет и общински съветници. Как е протекло събранието и какви решения са взети, ще стане ясно днес.
Преди да се срещнат с партийците членовете на ръководството на ГЕРБ проведоха среща със Стоилов. И макар че от нея дойдоха заедно, кметът красноречиво побърза да напусне компанията на членовете на Изпълнителната комисия.
"Идвам изключително позитивен. Имахме разговор с Пламен Стоилов и с Пламен Нунев досега. Нормално е в една голяма партия с голяма структура да има разногласия, да има различни мнения. Това е даже и здравословно за една партия. Предстои едно рутинно заседание, където ще стартират номинации за кмет и общински съвет. Искаме да видим едно по-голямо разнообразие, с повече предложения, за да има после възможност Изпълнителната комисия да вземе най-правилното решение", заяви пред медиите Димитър Николов. На въпрос на "Утро" той уточни, че лично се е обадил на Стоилов като колега кмет, с когото се познавал от дълги години. 
"Исках да го видя, да го чуя, да си каже мнението за ситуацията", лаконично допълни Николов, като посочи, че до момента Стоилов се справял добре с управлението на града.
Защо тогава няма да бъде подкрепен за следващ мандат, индиректно отговори колегата му Велчев.
"Всички очаквате някакви скандали явно. На друго събрание надали са присъствали толкова много членове на Изпълнителната комисия. На много места ще видите, че се сменят кметове. Хората искат промяна, обновление, нещо по-различно. За разлика от други партии като БСП и ДПС, които са се хванали за властта и с цената на всичко седят или в парламента, или в ръководството на партията, при нас не е така", заяви Велчев.
И Николов, и Велчев обясниха, че идват, за да чуят повече гледни точки и мнения, за да формират тяхната позиция за положението в Русе и все по-осезаемото разцепление.
Впечатление направи, че кметският екип, който в голямата си част е плътно в подкрепа на Стоилов, предпочете да се настани на различни места в зала "Европа", където се проведе събранието. Самият Стоилов седна на първия ред. 
Още по време на пристигането на партийците стана шумно пререкание на входа на Доходното здание, където не бе допуснат един от познатите привърженици на партията - Стефан Бояджиев. По време на кампанията за президентските избори той дори стигна до съд, защото се изнервил на мъж, лепял плакати за опонентите от БСП, и го ударил. Изглежда обаче от ГЕРБ са се отказали от неговата помощ и той не бе допуснат дори да прекрачи прага на сградата.

Трусове люлеят и
организацията във Ветово

Недоволство от решенията на ръководството на ГЕРБ във Ветово изразиха в обръщение до изпълнителната комисия на партията членове на местната структура. Разпространеното до медиите писмо завършва с апела някой „да обърне внимание върху съдбата на тази немалка, но много изстрадала община, с която се чувстваме свързани и за която милеем“.
Документът е подписан от 16 души, които посочват, че с издигнатата кандидатура за кмет на Ветово чашата е преляла и според тях се е стигнало до комична ситуация. Причината - „това лице, което от 1995 година неизменно участвало на всички избори, всеки път от различна партия, но постигал устойчив печален успех“. Става въпрос за Петко Ахмаков, за чиято номинация „Утро“ съобщи.
Според ветовските членове на ГЕРБ, партията не си е взела урок от последните евроизбори, където е ударила дъното с едва 300 спечелени гласа. Това по техни думи се дължало на антидемократичното и грубо поведение на ръководството на местната структура. 
Ветовските партийци са на мнение, че областният лидер Пламен Нунев и депутатите от ГЕРБ не оценили качествата им, а дори обратното - сменили из основи хората в местното ръководство, като дали власт на най-малко подкрепяните, като така се е стигнало до абсурдната ситуация партията да няма представител в местната власт.