Апелативният спецсъд върна в ареста обвинения в подбудителство за кибертероризъм собственик на „ТАД Груп“ Иван Тодоров.

По-рано по делото за мярката за неотклонение на собственика на “ТАД Груп” се появи и служителят на фирмата Кристиян Бойков, който е извън ареста. Искането на адвокатите на Тодоров Бойков да бъде разпитан не беше уважено. Отхвърлено беше и искането на прокуратурата делото да се гледа при закрити врата.

БГНЕС припомня, че фирма “ТАД груп”, чийто собственик е Тодоров, е заподозряна за хакерската атака срещу НАП. Изтичането на данни след хакерската атака на сървърите на НАП засегна около 5,1 млн. български граждани. Около 4 млн. от тях са на живи хора, останалите са на починали лица.

Миналата седмица Тодоров беше задържан на Летище София, а след това – освободен от спецсъда срещу гаранция от 100 хиляди лева. Прокуратурата протестира мярката за неотклонение парична гаранция. Вече стана ясно и че защитата на собственика на „ТАД Груп” иска намаляване на гаранцията му.

Oт прокуратурата разпространиха част от доказателствата, събрани по делото. Това доведе до нов теч на лични данни. В разпространения имейл от обвинението не бяха заличили ЕГН-та.

Извън ареста е и другият обвиняем – търговският директор Георги Янков.