Четири номинации за кандидат-кмет са издигнали структурите на ВМРО. Това са народният представител и зам.-председател на ВМРО Искрен Веселинов, областният управител Галин Григоров, 32-годишният председател на групата общински съветници на ВМРО и "Глас народен" Иво Пазарджиев и Луиза Попова от гражданската квота, която работи в банковия сектор. 
Всеки от нас може да бъде кандидат, а акцентите в работата трябва да са свързани с премахване примката,  затегната в момента около бизнеса, и толерирането на тесен кръг фирми, както и привеждането на кварталите и малките населени места в общината в нормален вид, каза Галин Григоров. 
Не сме се замесвали в съмнителни сделки, нито в съвместното управление на ГЕРБ и БСП в Русе, чиито печални резултати виждаме всички, каза Искрен Веселинов.
Проучване на патриотите сочело, че през 2009 г. жителите на Русе са били 185 хиляди, а тази година вече са 159 хиляди.
Хората искат промяна, защото е остро усещането за упадъка на града, добави Веселинов. И обясни, че оттук нататък предстои четирите номинации да бъдат обсъдени от гражданите и от партии и формации, които са потенциални партньори на ВМРО. След това общинското ръководство ще вземе решение кой да бъде кандидатът и ще изпрати предложението на изпълнителния комитет на ВМРО. Очаква се името на бъдещия кандидат да е ясно до края на август. 
Ще поканим русенските структури на ДСБ, СДС, НФСБ, "Глас народен", а също и на други, които сериозно желаят да променят обстановката и до десет дни ще проведем разговори за възможно обединяване зад една кметска кандидатура, каза Искрен Веселинов. Правили сме това и преди - заедно сме заставали зад Елеонора Николова, през 2011 г. аз също получих такава обединена подкрепа като кандидат-кмет, добави той. Можем да обсъдим и тяхна кандидатура - стига тя да е мощна и да доведе до успех, заяви депутатът, като подчерта: "Важно е да осъществим промяната. А ние смятаме, че нито ГЕРБ, нито БСП имат морално право да излъчат следващото управление на града, който страда от ниски доходи и обезлюдяване".