Две години затвор при общ режим и 6000 лева глоба е наказанието, с което Окръжният съд на първа инстанция осъди 28-годишният Валентин К. Младият мъж, с вече натрупани 3 присъди зад гърба си, седна на подсъдимата скамейка с 2 обвинения - за търговия с наркотици и незаконно притежание на пистолет. И за двете престъпления той направи самопризнания и предпочете делото срещу него да приключи по съкратения ред, с което си издейства и 1/3 намалена присъда. По закон го грозеше наказание между 2 и 8 години и глоба от 2000 до 10 000 лева.
Валентин бил засечен на 5 пъти между септември и декември 2018 година да се снабдява, а след това и да пласира наркотици. У него разследващите открили 3 опаковки метамфетамин за 43 лева и 461 г марихуана за близо 2800 лева. Била засечена и сделка с негов клиент, който си купил доза канабис за 73 стотинки. Отделно, Валентин държал в дома си преправен в бойно оръжие газов пистолет и патрони за него, който му трябвал за лична защита. Заради всичко това на 11 декември 2018 година Валентин бил задържан зад решетките, но впоследствие бе освободен под домашен арест.
Прокуратурата изтъкна, че младежът е признал фактите по обвинението и съжалил за извършеното още по време на разследването. В същото време обаче има и обременено съдебно минало - 3 присъди, част от които още като непълнолетен, с които е наказван за кражби и унищожаване на чуждо имущество. Затова според обвинението той заслужава 3 години и 9 месеца затвор, които заради съкратеното дело да се намалят на 2 години и 6 месеца, както и 7000 лева глоба. Прокуратурата настоя да бъдат конфискувани не само наркотиците и пистолетът, но и откритите при претърсване в дома му около 1500 лева в евро, лири и лева, тъй като парите били спечели от наркотърговия.
Рядко защитата и прокуратурата са на едно мнение, но за наше съжаление от доказателствата по делото се вижда вината му, посочи един от двамата адвокати на Валентин. Като подчерта, че той е баща на неколкомесечно бебе, а скоро е сключил и брак, защитникът му настоя Валентин да получи минимална присъда и глоба.
В крайна сметка Окръжният съд прецени, че действително Валентин заслужава близка до минималната присъда и след редукция на наказанието го осъди на 2 години затвор. Съдебният състав обаче прецени, че парите, които според обвинението са от престъпни сделки, трябва да му се върнат. Наказанието може да се обжалва.