Трима работници бяха на крачка от задушаване вчера, докато почиствали и боядисват трюм на катамаран, акостирал на пристанище "Русе-Изток". Трагедията бе предотвратена от бързата и професионална намеса на спасителите от противопожарната служба.
Сигнал за припадналите работници е подаден на спешния телефон 112 в 10.47 часа. Двама от мъжете работили в трюма, но вероятно от концентрацията на изпаренията и то в помещението без много въздух, започнало да им прилошава. 

Техен колега, който бил навън, видял, че губят съзнание и им се притекъл на помощ. Опитал да им помогне да излязат от трюма, но и на него му станало зле и припаднал.
На място пожарникарите заварват тримата припаднали мъже без никакви реакции. На момента им поставят спасителни качулки от въздушен дихателен апарат, след което мъжете са издърпани на палубата със специални колани. Спасителната операция е продължила около 10 минути.
Още преди да пристигнат линейки със спешни екипи от УМБАЛ „Канев“, тримата работници са били вече контактни. Най-тежко е състоянието на мъжа, който се е намирал в най-вътрешната част на помещението, но след подаване на въздух и той е успял да се съвземе и се възстановява заедно с колегите си.