Реално некомплектът на Националната гвардейска част от гвардейци е над 50%. Това каза пред БГНЕС майор Илиян Илиев, който е зам.-командир на Първи гвардейски батальон.

Той добави, че в последните може би 6-7 години некомплектът специално на гвардейците при тях е осезаем. „И може би основно това се дължи на пазара на труда. Тоест професиите и позициите, които предлагат фирмите и работодателите извън сферата на въоръжените сили е по-атрактивна явно относно заплащането за момчетата и все по-малко има кандидати за военна служба“, посочи майорът.

Както всяка първа сряда в месеца, без месеците декември, януари и февруари, и днес пред сградата на Администрацията на президента се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул. Тържествена смяна на караула гвардейците извършват и на Националния празник- 3 март, в Деня на храбростта и празника на Българската армия, който е на 6 май, в Деня на Независимостта, в Деня на Съединението и др.

Майор Илиев разказа, че да си гвардеец е призвание, не всеки може да бъде такъв, а изискванията и отговорностите са много. „Професията е много отговорна и чест за всеки един, който е в редиците на Националната гвардейска част“, подчерта той.

Гвардията си търси попълнения. От началото на годината е проведен един конкурс. „И в интерес на истината момчетата, които подадоха документи, за да се присъединят в нашите редици са много малко. Реално некомплектът на Националната гвардейска част е над 50%. Предстои сега да бъде проведен нов конкурс, който е на 23 и 24 октомври в НГЧ и той е обявен със заповед на министъра на отбраната“, съобщи майорът.

Конкурсът включва измерване на антропометричните данни на кандидатите за гвардейци, към които има допълнително изискване да са с ръст 175 см – 185 см, изпит по физическа подготовка, тест за обща култура и събеседване. Изпитът по физическа подготовка на кандидатите ще се проведе чрез определяне на качествата им за сила (лицеви опори и коремни преси), бързина (бягане совалка 10х10 м) и издръжливост (крос 1000 м). Тестът за обща култура включва 100 въпроса.

Конкурсът, който сега е обявен, е за 60 вакантни войнишки длъжности в Националната гвардейска част (НГЧ) в София. Обявени са 50 вакантни длъжности за „гвардеец“, както и 9 длъжности за „младши шофьор“.

Вече 6 години в редиците на Националната гвардейска част е ефрейтор Евлоги Веселинов. „Постъпих, защото това беше общо взето една детска мечта – така да го кажем – за нещо, което може да превърне младото момче в истински мъж с морал, с ценности и всичко, от което има нужда един мъж, за да израсне и да живее животът, който заслужава“, споделя той.

В днешния топъл ден, младият мъж не скри, че атмосферните условия по принцип като цяло са тежки понякога, но казва, че в крайна сметка с всичко се свиква. „Когато човек има волята, концентриран е и направи нужните неща, просто не е чак такъв проблем. Има основни неща, които човек трябва да знае и те са чисто физиологически, съвсем естествено. Например когато сме тук на президентството, когато температурите са толкова високи съвсем естествено е, че тялото трябва да е хидратирано, човек трябва да бъде подготвен за това, което върши. Освен за работата трябва да помисли и чисто физически за здравословното си състояние, за да няма никакви проблеми и така нещата вървят, без значение дали е много студено или много топло“, разказа той.

Ефрейторът казва, че да бъде гвардеец е нещото, което е искал и призна, че се е отказвал от доста други неща, за да върши точно това. „И не бих избрал друго“, посочи той.

Националната гвардейска част е приемник на създадената през 1879 г. лична гвардия на княз Александър І Батенберг. На 12 юли е осъществен първият официален ескорт на български княз. Затова 12 юли е официален празник на Националната гвардейска част. През 2001 г. Националната гвардейска част е утвърдена като представително военно формирование на Българската армия и е един от символите на държавната власт заедно с националното знаме, герб и химн.