"Бях в чужбина, когато лично Бойко Борисов ми се обади по телефона и ми предложи среща. За мен беше шок и изненада. Помислих си, че ще говорим за съвместни идеи покрай моята работа", заяви на първата си пресконференция като общински ръководител на ГЕРБ-Русе бизнесменът Росен Даскалов.      

Той бе в компанията на областния лидер на партията Пламен Нунев и членовете на местното ръководство д-р Кирил Панайотов и Бедрос Пехливанян. 
Вместо разговор за съвместни инициативи обаче, на 31 юли, Даскалов се озовал на среща на Изпълнителната комисия на партията в Бояна, където дошло предложението да заеме мястото на подалия на 12 юли оставка Пламен Стоилов начело на русенската организация. Рокадата срещна бурна реакция от страна на общинското ръководство на ГЕРБ, откъдето не приеха Даскалов за свой съотборник, а за непознат за политиката бизнесмен.
„Точно в този момент не очаквах и не планирах да влизам в политиката. Случи се съвсем инцидентно и случайно. Някой е забелязал и видял доброто, което правя. Не е вярно, че от ГЕРБ не ме познават. Няма човек в Русе, който да не ме познава. Хората се радват като ме видят“, коментира Даскалов и обясни, че е чул и видял много добри реакции за седмицата, през която вече е начело на русенската структура на партията.
Това, което е накарало Даскалов да приеме предложението на Борисов, било неговото отколешно желание родният му град да пребъде, да работи за неговото благоденствие и самият той да остави нещо добро след себе си, тъй като се описва като социалноотговорен и деен човек.
„Тормозеше ме мисълта дали не мога да направя така, че Русе да изглежда като водещите градове в чужбина. Аз имам компании и собствености в различни държави. На 3 континента сме стъпили с колите си - в Австралия, Америка и Европа. Печелим титли, но след всички бизнес пътувания, състезания и обиколки се връщам в Русе. Заклех се пред себе си, децата си и лидера на партията винаги да съм честен и съвестен“, заяви още Даскалов.
Той се представи като 48-годишен, семеен, с 3 деца, който много обича родния си град.
„С назначаване на Росен Даскалов за общински ръководител даваме моралния пример, че партийната власт трябва да се раздели от местната и изпълнителната. Работили сме много с него като собственик на „Син Кар“. Той е позитивен и иновативен човек с идеи, с желание да работи за подобряването на града. Нека обаче да се спре със спекулациите, че името му стои като вариант за кандидат за кмет“, заяви Нунев.
Самият Даскалов също бе категоричен, че няма да се явява на изборите нито в ролята на кандидат за кмет, нито за общински съветник, като заяви, че „думата ми е желязна и не се дели на две“.
Впрочем Даскалов ще оглавява местната структура едва няколко месеца - до началото на 2020 година, когато реално изтича мандатът и трябва да се проведат вътрешнопартийни избори. Затова и той се води временно служебно назначение.
Нунев бе лаконичен по отношение на загърбването на досегашния местен лидер и кмет Пламен Стоилов, като посочи, че обновлението на партията и управлението на града било по инициатива на Бойко Борисов.
„Решението на премиера беше, че в 10 града трябва да се направят промени и Русе бе сред тях. През годините сме имали перфектна работа със Стоилов и съм му оказвал уникална подкрепа“, коментира областният лидер.
Той бе категоричен, че ГЕРБ ще се бори за победа на изборите, а при добра организация дори можела да повтори резултата си отпреди 4 години, когато Стоилов спечели още на първи тур. В същото време обаче отчете и недоброто представяне на партията в областта по време на последните евроизбори, когато ГЕРБ спечели с едва 600 гласа преднина. Впрочем, затова Нунев отнасял критики от най-високо ниво.
„Сегашното състояние на партията, въпреки напрежението в част от общинската структура, не оказва влияние върху всички 2185 члена, които имаме“, коментира още Нунев. Той се въздържа да вземе отношение по внезапното отстраняване от общината в понеделник на зам.-кмета Димитър Наков, директора на общинските имоти Нели Миткова и началника на пресцентъра Мария Иванова. Причината - никой от тримата не бил партиен член.
Също в понеделник Росен Даскалов подал заявление да се преразгледат договорите, които неговата фирма има с община Русе и е декларирал желанието си възможно най-бързо да бъдат прекратени, за да избегне евентуален конфликт на интереси. Веднага след избора му начело на партията сайтът „Дневник“ публикува информация, че фирма на Даскалов има двегодишен договор за поддръжка на общинския автопарк, сключен след спечелена обществена поръчка на стойност, която не трябва да надхвърля 204 000 лева.