74 години от атомната бомбардировка над Хирошима се навършват днес. По този повод в Националния музей „Земята и хората“ граждани могат да поднесат цветя и да отдадат почит на загиналите пред „Камъка от Хирошима“, който е изложен в музея.

Камъкът е част от церемонията по отбелязване на тъжната годишнина, и е символ на състрадание и съпричастност към жертвите от Хирошима и Нагасаки. Той е част от трамвайната настилка, която на 6 август 1945 г. в 8:15 ч. става свидетел на ужасяващия атомен взрив, при който загиват над 140 000 души. 188 такива къса са демонтирани от настилката и са изпратени до лидерите на 188 страни в света, като въплъщение на надеждата за мир на цялото човечество. Върху всеки каменен блок има барелеф на японската богиня на милосърдието – Каннон, откъдето 6 август се отбелязва и като “Ден на милосърдието”.

Българският „Камък от Хирошима“ е предаден на музея през 1997 г. и тази година възпоменателната церемония се отбелязва за 22-ри път.

През целия ден хората могат да поднесат цветя пред камъка. Посетителите могат да напишат и свое послание за мир. По-рано днес Юске Хосака изнесе концерт с произведения на Панчо Владигеров. Г. Форе, и Минако Токуяма.