Впечатлени и заредени с нови умения и преживявания се завърнаха от Испания ученици от Професионалната гимназия по селско стопанство "Ангел Кънчев", които проведоха една неповторима лятна практика на Пиренейския полуостров. Вчера те получиха своите сертификати за участие в проекта, който русенското училище спечели тази година по европейската програма за младежка мобилност. Момичетата и момчетата, които през предстоящата учебна година ще бъдат ученици в 10, 11 и 12 клас, се събраха, за да разкажат за своите приключения в южната европейска държава. 
Макар че от няколко дни вече са се завърнали у дома, гимназистите не спират да се връщат отново към чудесния месец в Испания, през който са натрупали много преживявания, една голяма част от които нямаше как да се случат, ако не беше тази невероятна възможност за стаж в друга държава. 
Почти всички от групата от ПГСС за първи път са излизали зад граница. Само по себе си това вече определя изцяло 
вкуса и цвета на този ваканционен месец
който за Марио, Деси, Дениз, Нурай, Сандрина и останалите техни съученици със сигурност ще остане незабравим. Емоциите и високият адреналин са били факт още от качването в самолета, тъй като почти за цялата група това е било първи преживяване на десет хиляди метра над земната повърхност. Имаше хора, които се притесняваха от полета, имаше такива, които не бяха сигурни дали няма да им стане лошо, за всички ни това си беше едно малко изпитание, признава Десислава. След това първо премеждие, което, естествено, завършва благополучно, започва истинското преживяване, изпълнено с много настроение. 
Всички момичета и момчета са настанени в студентско общежитие в самия център на град Сарагоса, като всеки от русенските ученици разполага със самостоятелна стая с всички необходими цивилизационни екстри. Самата група от 20 човека е подбрана да се включи в проекта на училището, след като участниците са пресети след няколко теста: по английски език /работен за практиката в Испания/, по растениевъдство и по обща подготовка. Целите на проекта са нашите ученици да натрупат повече познания и умения, свързани с органичното лозарство и винаропроизводство, с растениевъдството, с производството на биопродукти, а успоредно с това да усъвършенстват познанията си по английски език, поясни директорката на ПГСС Милена Досева. Тя припомни, че преди да заминат за Сарагоса, 
гимназистите са преминали специален интензивен езиков курс по английски 
с преподавател от русенската Английска гимназия. 
И така, от 1 юли, след като предишният ден е преминал в пътуване, настаняване и опознаване на обстановката, момичетата и момчетата от русенското училище излизат на полето. Още през първия ден се озовахме в градините в Атадес и започнахме да се ориентираме в земеделието, разказаха учениците. На следващия ден техните  домакини и партньори по проекта от фондация "Мундос" поканили своите български гости да споделят своите очаквания от работата тук, а също и да опишат и дори да нарисуват своите опасения и страхове. Когато не си съвсем наясно какво точно ти предстои, а в същото време тръпката от многобройните нови усещания те кара да си представяш какво ли не, не е много лесно да опишеш с думи страховете си, усмихват се днес младежите. Така или иначе, те били готови и за работа, и за развлечение.
През следващия месец за тях не липсвало нито едното, нито другото. Първият същински работен ден бил на поле с патладжани - русенчета закрепвали растенията с бамбукови пръчки. Трябва много голяма концентрация - трябва хем да закрепиш стъбълцето, хем да не го нараниш, обясняват възпитаниците на ПГСС. И се смеят: "Явно доста сме се старали, защото 
започнаха да ни наричат Групата на патладжаните
Алберехена - така се казва патладжан на испански".   
Следващите занимания отвели русенската група на място, където се правел компост, а след това учениците навлезли в полето със сладък лук. Техният лук е от специален сладък сорт, а от него се вари конфитюр, разказват те. И продължават да описват и другото, което ги е впечатлило много силно. Видяхме как се отглеждат трюфели, които са невероятно скъпи на пазара, наблюдавахме как се гледат бобови култури, а освен това посетихме един страхотен пчелин в град Аскара, областта Арагон, където стопаните вадят биологично чист пчелен мед. Впрочем, точно там, в Аскара, успяхме поне само да зърнем и прочутия път Камино, а също да видим и Пиренеите, вмята реплика Магдалена Димитрова Тя е преподавателка по растениевъдство и е била с учениците през цялото време в Испания, тъй като е ръководител на проекта. Тя беше като наша майка, засмиват се дяволито гимназистите - очевидно добре са се разбирали със своята учителка, която е толкова млада, че в Испания често я вземали за ученичка от групата. 
В пчелините в Аскара и Аиса гимназистите обличали специалните пчеларски костюми
за да могат отблизо да разгледат кошерите, без да пострадат при това. Научихме толкова интересни неща - за живота и пчелната йерархия, за ролята на царицата, за специалните грижи, разказват момичетата и момчетата. 
Към получените познания и умения те прибавили също и п оставянето на бамбукови опори за стръковете пипер и разделянето на тиквените врежове, за да бъде реколтата по-богата. Но разказват също и за откритите в оранжерията две зайчета-бебета, които момичетата нагушкали както си знаят.
Много беше интересно в избата във винарната "Едра", която посетихме, където ни разказаха за правилата на дегустацията ,обаждат се момчетата. И в хор изреждат въпросните правила: "Гледаме! Миришем! И пием!". Е, ама не казвате всичко - нали все пак не пием виното за дегустация - намесва се Магдалена Димитрова. А момчетата обясняват, че различните сортове вино, които са дегустирали, са имали вкус на зелена ябълка, на вишна и череша. И първо въртиш чашката - с това се започва, припомня Сашо. Да, задължително въртиш чашката - съгласяват се останалите.
И продължават разказа си за друго интересно нещо, което са научили в Испания - 
саденето на култивиран... магарешки бодил! 
Те го използват много често при приготвянето на различни типично национални ястия, обясняват учениците. Това е разновидност на растението, не е същият бодил, който ние добре познаваме от трънаците по родните ливади, обяснява преподавателката. Испанците много харесвали техния бодил и обожавали да го слагат в супи - използвали цялото растение, и цветът, и стъблото, и листата. 
Успоредно с работата на полето и в оранжериите гимназистите успели да видят и много от забележителностите наоколо. В единия от почивните дни те посетили приключенския парк Вилануа в Пиренеите и туристическото градче Хака. Там видяхме елени, които кротко си пасяха, възкликва при спомена Деси. В друг от почивните дни пък разгледали аквариума в Сарагоса, където има най-различни причудливи видове риби и водни обитатели. В друг от свободните дни пък момчетата от Русе направили приятелски мач с други български ученици - оказало се, че в същото студентско общежитие в Сарагоса са отседнали и дванайсетокласници от Професионалната гимназия по транспорт в Силистра, които също стажуват, но в предприятия от други сфери. 
В дните, когато дъждът провалил предварително планираната работна програма, момичетата и момчетата били поканени в Асоциация "Мундос", където усвоявали правилата на испанската граматика. Учихме испански думи, испанските названия на числата, основни изрази за запознанство и ключови фрази, обясниха те. Самите те пък учили на български думи испанските си домакини. Много скоро и Сантяго от "Мундос", и Хоакин, шефът на асоциацията, и Мариано, който много им помагал, вече знаели как да кажат "Здравей", "Как си". А сутрин Сантяго ги посрещал с 
бодрото обръщение: "Добро утро, маниаци!"
Сега вече там знаят и дните от седмицата на български, но знаят също какво е "патладжан", какво е "чушка", смеят се русенските ученици. А при един кратък престой на полето те дори успели да преподадат на Сантяго и стъпките на традиционното българско право хоро... 
Натрупаните впечатления са много ярки и запомнящи се. И в разговорите помежду си гимназистите постоянно си подхвърлят припомняния как Деси е карала испански трактор, колко интересно е било във фабриката за консервиране на зеленчуци, колко силна е миризмата на сладкия лук за конфитюр... А към тях прибавят и впечатленията от двата дни, които са прекарали в Мадрид на връщане от Сарагоса към България. И там е много красиво, много е интересно, само дето спахме в хостел по много народ в една стая, разказват учениците от ПГСС - след като в продължение на месец са живели в пълен комфорт самостоятелно в Сарагоса... 
Вчера директорката Милена Досева обяви, че е одобрен проектът на гимназията за следващата година, когато други 20 ученици ще бъдат на лятна практика в Севиля. О, там сме! - беше реакцията на повечето от младежите. Очевидно тазгодишните преживявания са достатъчно силен мотив, за да се подготвят да издържат поредните тестове, за да спечелят място в следващата група догодина.