Димитър Наков вече не е заместник-кмет по устройство на територията в община Русе. Новината гръмна изненадващо вчера и постави много въпроси, които тепърва предстои да получат отговори. 
По информация на "Утро" кметът Пламен Стоилов специално е прекъснал за един ден отпуската си вчера, за да отстрани своя заместник, който е в екипа му от началото на първия му мандат преди близо осем години. Впрочем именно Наков поемаше функциите на кмет и заместваше Стоилов по време на неговите отсъствия. Така беше и преди месец, но очевидно гласуваното доверие бързо се е изпарило.
"В момента си разчиствам бюрото и от вторник не съм на работа", заяви пред "Утро" вчера следобед Наков.
Той бе категоричен, че няма да говори пръв за раздялата с поста и обясни, че очаква официалната позиция на общинска администрация относно неговото отстраняване от ръководната длъжност. Едва тогава щял да има какво да каже и коментира. Затова и отказа да уточни дали е уволнен или сам си е подал оставката.
„Не съм си мислил, че съм вечен“, заяви още Наков и посочи, че отдавна е бил готов с равносметката за своята работа.
Не по-малко изненадващо от длъжността си вчера бе освободена и Мария Иванова, която от юни 2014 година бе ръководител на пресцентъра на общината. 
От днес приключват служебните ангажименти и на директора на дирекция „Икономика и управление на собствеността“ Нели Миткова. 
„От вторник съм освободена по взаимно съгласие поради пенсиониране. Още през юли придобих право на пенсия“, обясни за „Утро“ Миткова.
По думите й самата тя е инициирала освобождаването си, като е подала заявление за пенсиониране. Преценила е, че предстои промени в системата, които не я устройват, а напротив - рискува да изпусне срокове, които да й попречат на пенсионирането.
В ресора на Наков бяха големите инфраструктурни проекти за милиони, сред които е скоро стартиралият ремонт на бул.“Липник“. Под негов надзор бяха едни от най-скъпите и апетитни обществени поръчки, свързани със строителство. Дали всичко това има някакво отношение към неговото отстраняване, може само да се предполага, тъй като никой не желае да даде каквото и да е обяснение на ситуацията.
Преди 2 седмици, когато бяха публикувани декларациите за имущество на властта, стана ясно, че по официални данни Наков е получил 13 пъти по-висока заплата от тази на кмета. Строителният зам.-кмет се е разписал срещу 375 925 лева, получени през изминалата 2018-та, а Стоилов е бил възнаграден с едва 28 700 лева. 
Факт е и огромното напрежение, което цари в местните редици на ГЕРБ. Коренът му е в решението на високо партийно ниво Стоилов да не бъде издиган за трети мандат. Според неговите застъпници той е бил целенасочено елиминиран, за да не пречи на нечии бизнес интереси. Откакто активно се заговори за този развой на нещата, Стоилов прекрати публичните си изяви и предпочете да запази пълно мълчание. 
Отделно напрежение в общинската структура на ГЕРБ предизвика и назначаването на бизнесмена Росен Даскалов за местен партиен шеф именно на мястото на Стоилов, който сам подал оставка на 12 юли заради нанесената му обида. Въпреки проведената в неделя среща на партийците с Даскалов, от местната структура са на мнение, че той не е техен съотборник, а външен играч, който не познава политиката и няма как да ги ръководи.