Две класни стаи в Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура "Йосиф Вондрак" са затворени, защото са опасни. Нещо повече - пътят към двете помещения е преграден със специална врата, която се заключва. Така се опитваме да предотвратим всички рискове от злополука, която може да сполети и деца, и преподаватели, каза директорката на ПГДВА Мариана Гъркова. И не скрива нито тревогата си, нито съжалението си, че така една от най-светлите и уютни стаи на втория етаж в сградата, която гледа към "Александровска", не може да се използва. 
Проблемът е в това, че носеща колона на първия етаж в помещението, което дълги години беше демонстрационна зала и музей на едно от най-старите и авторитетни професионални училища в страната, е напукана и създава впечатлението, че всеки момент може да се разпадне и да рухне. Оттам до срутването на тавана, който е под в една от завторените на горния етаж стаи, има по-малко от една крачка. 
Драмата е, че отдолу е този конструктивен проблем със спуканата колона, а отгоре покривът тече при всеки дъжд, което усложнява ситуацията и рискът е огромен. 
За този проблем от гимназията пишат писма до общината от миналата година - първото е от 2 март 2018 г., а последното засега е с дата 24 юли 2019-а. Между тях има още 7 разтревожени сигнала, все по същата тема. 
В последното поред писмо, адресирано до кмета Пламен Стоилов, директорката съобщава за нов проблем, който допълва инфарктната картина. В южното крило на гимназията по външната стена на стая с конзолна конструкция са се появили дълбоки пукнатини и е нарушена опората на висящата част на стаята. Преди време при първите знаци, че еркерното помещение, в което в училището са провеждали занимания по свободно-избираема подготовка, предишният директор Димитър Цанев подпрял издадената над двора стая... с тънък метален жалон! В момента жалончето се клати и по никакъв начин не крепи помещението. 
Поставили сме заградителен шнур, но това, разбира се, едва ли ще впечатли децата наесен, казва Мариана Гъркова. И обяснява, че именно във вътрешния двор /който е изключително приветлив и кокетен с много цветя и кътчета за почивка/ всички се събират за церемонията на 15 септември. 
Преди година, на 19 юни 2018-а, комисия, назначена от общината, е изготвила план и количествено-стойностна сметка за необходимите ремонти в сградата на ПГДВА. В точка 6 в своите предложения комисията отбелязва: "Да се извърши обследване, изработи проект и извърши ремонт на участъците с конструктивни дефекти. Да се предвидят средства в капиталовия бюджет на община Русе за 2019 година". Под констативния протокол се е подписал зам.-кметът Димитър Наков. 
Ние наистина се надявахме, че тази година ще бъде извършено това, което е фиксирано в протокола, казва Гъркова. Във въпросния протокол е записано, че за ремонтите на всички проблемни покривни конструкции ще бъдат необходими общо 98 009 лева и 64 стотинки. 
До този момент обаче нито е направен оглед, нито са отпуснати пари за ремонт. Не, не е точно така. Преди дни училището е получило... 10 000 лева! 
С тези пари кое по-напред да направим? - чуди се директорката. И недоумява защо многобройните й тревожни сигнали потъват като в черна дупка. Тя отказва да повярва, че едно от емблематичните русенски училища - епохалното Столарско училище, отворило сетивата на десетки именити български скулптори, архитекти, дърворезбари, художници, майстори мебелисти - не предизвиква никакъв интерес у градската управа. Та това е едно от онези "първи неща", с които същата тази управа много обича да се кичи напоследък. 
Мариана Гъркова и нейният екип са влезли в контакт с чешкото посолство в София и биха искали да поканят дипломатите да дойдат в Русе да видят какво е създал техният съгражданин Йосиф Вондрак. Впрочем, догодина на 1 октомври ще се навършат точно 165 години, откакто Столарското училище с управител-майстор Йосиф Вондрак отваря врати... Къде ще посреща гости ПГДВА?
Като става дума за това "къде", се сещам за това, което ми разказаха под сурдинка в училището. Как по време на огледа на комисията миналата година една от дамите в нея реагирала на тревогата и настойчивостта на екипа на гимназията. "Внимавайте, че може и да ви изместим оттука", предупредила хладно специалистката.  
Въпреки всичко Мариана Гъркова и екипът й продължават да се надяват, че градската управа няма да остане безучастна към тревогите и заплахите, които крие бавенето на ремонта. Гъркова продължава да показва трите огромни папки с констатациите от обследване на сградата през 2015 г., направено по националната програма "Модернизиране на материалната база в училище". Засега тези папки с подробна документация, снимки, чертежи, дискове не впечатляват никого. 
Дано да не се случи така, че да се задейства активизиране, след като /да не е на лош час казано!/ стане някой злощастен инцидент! 
Или пък някой наистина цели училището да освободи красивата старинна сграда на апетитното място и да я превърне в нещо частно и доходно? 
Защото как иначе да си обясним факта, че община като Русе не може да отдели по-малко от 100 000 лева за ремонт на една от архитектурните си перли? Та това е горе-долу колкото глътна само халето за фестивала на прословутите ледени фигури, при това без разходите за тока...