Канадец с ирански произход успя да избяга от Иран, след като прекара в затвора 11 години, и се завърна в Канада, съобщава Би Би Си. Саид Малекпур беше осъден на доживотен затвор заради създадена от него програма, която качва снимки в интернет. Според иранските власти софтуерът е използван най-вече от порно сайтове на персийски език.

Малекпур успял да избяга докато бил в „домашен отпуск“. Неговият случай е един от няколкото, при които в Иран са задържани иранци с двойно гражданство или чужденци с временно жителство.

Говорителят на иранския съд Голамхосейн Исмаили заяви, че Саид е бил „в тридневен отпуск“ и му е било забранено да напуска страната. „Очевидно той е напуснал по незаконен начин“, посочва говорителят.

Адвокатът на Саид заяви, че клиентът му е отпътувал за Канада през трета страна, без да посочва подробности.

Програмистът беше арестуван през октомври 2008 година докато бил на посещение при болния си баща в Иран. Той твърди, че създаденият от него софтуер е с отворен код и е използван от други сайтове без неговото знание и разрешение.

Първоначално Саид е осъден на смърт „заради разпространението на покварата на земята“. Присъдата му беше заменена с доживотен затвор по-късно, след като „се покаял за деянията си“.