Македонската страна отхвърли предложението за извънредна среща на Съвместната комисия в края на август. Ръководителят на Комисията от македонска страна проф. Драги Георгиев смята, че провеждането на срещата е нецелесъобразно заради отпускарския сезон.

„Против сме извънредна работна среща, защото съвпада с отпуските. Самият аз излизам в отпуск от 15 август и много членове на Комисията също са в отпуска. Преди редовната среща не приемаме извънредна. Редовната среща ще се състои на 12 и 13 септември“, заяви пред телевизия 24 македонският историк.

Според Георгиев „непрекъснатите призиви за извънредна среща оставяли впечатление, че се намираме в перманентна битка, която някой трябва да спечели, а не за академични спорове и процеси, на които им е необходимо време, за да узреят, и след това да се вземе решение“.

Предложението за извънредната среща е направено от проф. Ангел Димитров, който е съпредседател на Комисията от българска страна.

По време на визитата на българския премиер Бойко Борисов, която се състоя на 1 август, министър-председателите на двете страни настояха да се ускори работата на Комисията и да се намери решение на актуалните въпроси.

„Искането да се търси веднага решение на въпроса за Гоце Делчев с цел да бъде удовлетворена нечия политическа необходимост, може да повлияе отрицателно на работата на комисията“, подчертава Драги Георгиев.