Дарителска кампания набира средства за изграждането на паметник на Васил Левски в Русе, чието откриване е  планирано за февруари 2020 година. Основната част от необходимите 120 000 лева вече са събрани, но са нужни още малко средства, за които се разчита на местни родолюбци.
Кампанията, подета преди две години от инициативен комитет, е подкрепена от много фирми и училища. В новата инициатива доброволци набират дарения в центъра на Русе, като в замяна раздават портрет на Апостола или плакат с визията на паметника.
"Остават около 10 000 лева до събирането на необходимата сума. Призоваваме русенци да се включат в кампанията и по този начин на откриването на паметника да бъдат горди, че със своята частица са допринесли за неговото изграждане", каза Траян Тотев, член на инициативния комитет.
Хората, които даряват, се надяват каузата да бъде подкрепена от повече родолюбиви българи. Дистанционно се включват и жители на други градове
"Левски - това е идолът на България и затова аз дарявам както лично, така и от името на мои приятели от София като Любен Димитров. Той е професор по философия и голям почитател на Левски и желае да направи дарение, защото е свързан с град Русе и обича Левски, неговото дело и всичко това, което Левски е за българите", сподели русенката Светлана Рашкова.
Младите доброволци пък приемат кампанията като морален дълг.
"Хората трябва да подкрепят идеята, ако се чувстват българи, защото иначе нямаше да се чувстват по този начин, ако не беше Левски", казва Велислава. Михаил пък я допълва: "За всеки град в България е важно да има монумент на нашите герои, тъй като Левски е подпомогнал значително много за независимостта и това, че в момента сме независима България".
Младите хора ще набират средства в дарителските кутии до неделя от 17.30 до 19.30 часа на площада пред Паметника на свободата.