Индустриални свиневъди призоваха за обявяване на бедствено положение на територията на цялата страна заради разпространението на болестта Африканска чума по свинете.

На спешна пресконференция, представителите на бранша поискаха още по-строги мерки за спирането на заразата, която е на път да нанесе огромни икономически загуби на страната ни.

„30% от индустриалното свиневъдство го няма. Това значи, че 450 хиляди бройки животни, на годишна база, няма да излязат на пазара“, заяви свиневъдът д-р Румен Караманов. Той подчерта, че браншът е важен за страната ни, защото предоставя на пазара продукция с 20%-25% по-ниска цена от тази в Европа.

Позицията им е подкрепена от Асоциация на индустриалното свиневъдство в България, Асоциация на свиневъдите в България, както и от представители на бранш месодобив и месопреработване. Всички те се обединяват около тезата, че един от основните проблеми е отглеждането на животни в т. нар. „заден двор“. „Този сектор не е проблем за нас и ние не сме против него. Той обаче е длъжен да спазва всички мерки за биосигурност“, призова д-р Караманов.

Законът позволява в „заден двор“ да се отглеждат до 5 животни и то само за угояване и лични нужди. Забранено е отглеждането на животни за разплод и свине-майки.

„Индустриалното свиневъдство е легален сектор – не можем да продадем нито едно прасе без съответните документи“, обявяват от бранша и подчертават, че при отглеждането „заден двор“ липсва какъвто и да е контрол, както и информация за произхода на животните, което ги превръща в част от сивия сектор.

Представителите на бранша настояват още темата да не бъде политизирана, а партиите да не се опитват да трупат политически дивиденти от разпространението на Африканската чума.

Чуха се обаче и някои негативни мнения, според които властта е проспала цяла една година, в която се е знаело за болестта, но не са предприети необходимите действия.