140 свине в шест нерегистрирани частни стопанства в Бяла ще бъдат умъртвени, тъй като се намират в 3-километровата санитарна зона около огнище на африканска чума. То беше открито при девет прасета, отглеждани в задния двор на частник в градчето. В 10-километровата зона попадат две свинеферми с общо 1140 прасета, които са регистрирани и в които са въведени строги мерки за биосигурност, затова засега са само под особен надзор, каза директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков на поредното заседание на Областната епизоотична комисия вчера. Той съобщи още, че през почивните дни земеделци от Червена вода са намерили на 2 км от селото умряло малко диво прасе. Изпратената проба в София е дала положителен резултат за чума. Това налага в селото също да се вземат мерки за свинете в дворовете на хората.
Хората не вярват, че това заболяване го има, оказват ни голям отпор и проблемът се задълбочи. Всички видяхме какво стана - вирусът обхвана три свинекомплекса и частни стопанства в Пет кладенци, Ценово, Долна Студена и Бяла, посочи д-р Дяков. По думите му евтаназията на всички свине в Николово и Бръшлен ще приключи напълно във вторник, от вчера е започнала и евтаназията на 30 000 свине в Голямо Враново. Умъртвени са всички прасета в 3-километровите зони до свинекомплексите и частните стопанства в шестте населени места.
На особен контрол са свиневъдните ферми в Писанец, Щръклево и Караманово, където има по 3000 животни. Вчера стана ясно също, че хората, които минават през Дунав мост с велосипеди и мотори, ще бъдат обезпаразитявани индивидуално.