Жена на възраст над 80 години се простила с 16 000 лева, след като на два пъти ги оставила на две различни места по заръка на "криминалист" от София.
В сряда сутринта на телефона на пенсионерката в русенски квартал се обадил мъж, който се представил за началник на криминален отдел в София. Той обяснил, че МВР усилено се бори с телефонните измами и в момента провежда кампания за събиране на средства за задържането им, които след акциите се връщат на хората, решили да помогнат. Провери колко пари имаш вкъщи и аз ще ти се обадя след малко, казал "криминалистът". Пет минути по-късно той пак звъннал и разбрал, че бабата разполага с 8150 лева. Заръчал й да ги сложи в найлонова чанта и да ги остави на пътеката пред съседния блок. 
След час време "криминалистът" се обадил отново на пенсионерката по мобилния й телефон и обяснил, че измамниците разполагат с хакери, които могат да изтеглят парите от сметките й в банката и я посъветвал да ги изтегли, но да не затваря телефона. Жената отишла до банков клон в центъра на града и без проблем изтеглила 3000 евро и 2000 лева, без да изключва апарата. Като излязла от банката, получила указание от "криминалиста" да ги сложи в торбичка и да я остави под дърво на улица в района на жп прелеза на Кооперативен пазар. В късния следобед тя провела разговор с роднина в друг град, който разбрал, че е измамена и се обадил на тел.112. Екип на Първо РПУ веднага отишъл в дома на пенсионерката и документирал измамата.