Дългоочакваното изграждане на канализация в кварталите Средна кула и Долапите е на крачка от своя старт. Вчера министърът на околната среда и водите Нено Димов и управителят на ВиК Сава Савов подписаха договор за над 131.8 милиона лева финансова помощ по ОП „Околна среда“, с което бе направена първата стъпка по реализиране на проекта. 95.9 милиона от средствата се предоставят безвъзмездно.
„Първата обществена поръчка, която ще бъде обявена, е за избор на изпълнител именно за изграждане на канализацията в Средна кула и Долапите. Предполагам, че това ще стане през септември“, обясни за „Утро“ Савов.
Проблемът на кварталите е от години и се корени във факта, че хората там все още разчитат на септични ями. Заради това масовите оплаквания са, че къщите се пропукват и са на път да рухнат. Още през 2014 година имаше индикация, че многолюдните квартали ще се сдобият с мечтаната канализация, бяха избрани изпълнители, но проектът отпадна заради забавяне и не получи бленуваното финансиране. А хората излязоха на протести.
Предвижда се още колекторът от двата квартала да бъде свързан с градската пречиствателна станция. Отделно по проекта ще се подменят уличните водопроводи в цялата централна градска част. Изцяло обновление се предвижда и по отношение на магистралните и главни водопроводи.
След реализиране на проекта 138 250 житeли щe имaт дocтъп дo пoдoбpeнo вoдocнaбдявaнe. Oчaквa ce зaгyбитe нa вoдa дa нaмaлeят c 19%. Срокът за изпълнение на проекта е 49 месеца, съобщават още от министерството.