Петър Петров управлява община Ценово вече втори мандат. Той е роден на 23 ноември 1959 г. Завършил е ветеринарна медицина във ВИЗВМ-Стара Загора и дълги години е работил като ветеринарен лекар. През 2003 г. е избран за кмет на община Ценово, а след приключването на мандата става главен експерт за Северен централен планов район (СЦПР) към регионалното министерство. От 2010 до 2011 работи като старши експерт в Областната дирекция по безопасност на храните-Русе, а от 2011 досега е кмет на Община Ценово. Петров е семеен, има едно дете.

- Г-н Петров, тече заключителна година от втория ви мандат. Каква е равносметката ви до момента? 
- Преди четири години хората ми гласуваха огромно доверие, като ме избраха отново за кмет. Това ми показа, че заедно с общинската администрация в Ценово сме работили в правилната посока и ме задължи все така упорито и с голямо желание да работя община Ценово да стане една по-красива и по-успешна община. 
Дойде време отново да получа оценка за постигнатото. Убеден съм, че заедно с екипа ми постигнахме много.
Надявам се, че съм оправдал доверието на гражданите
защото през тези четири години работих упорито и с ентусиазъм за изграждане на общината като едно по-добро и привлекателно място за живеене и в населените места да има повече детска глъч. Всички жители от деветте населени места на общината могат да го потвърдят.
Бюджетната рамка е силно ограничена и не може да се постигне абсолютно всичко, което искаме, но още в началото на мандата сме очертали приоритети, по които работим и спазваме. Спокойно мога да твърдя, че във всяко населено място през последните четири години нещо се е подобрило към по-добро.
- Трудно ли е да се управлява община като Ценово? 
- Когато целите са ясно поставени и се прилагат от всички, когато се работи в екип, нещата се решават точно и ясно. Не се страхувам да ми се каже и градивната критика от моите опоненти, това, което не сме успели да свършим до момента. 
Въпреки че в общината силно се усеща демографската криза, в четирите от най-големите населени места - Ценово, Караманово, Новград и Долна Студена, все още успяваме да запазим детските градини и училища.
Във всички от деветте населени места активно работят читалищата
а във всяко от тях има по няколко самодейни състава. На територията на община Ценово функционират над 30 самодейни състава. Всяка година се променя обликът на една от тези институции. Тази година ще приключи ремонтът на читалището в село Ценово. Миналата година приключи ремонтът на читалището в село Пиперково. Ремонтирана е сградата и в село Долна Студена. Очаква се да се реализира нов проект по трансгранично сътрудничество, в който се предвижда да се изгради комплексна сграда в Караманово и по този начин селото да се сдобие със собствена читалищна сграда.
В общината активно се работи и по родолюбието и патриотичното възпитание на подрастващите, но пазим и паметта на героите. В село Беляново ще бъде открита паметна плоча на загиналите във войните за освобождение на България. В процес на проектиране е възпоменателен паметник за загиналите за освобождението на България жители на Новград. Предизвикателство пред общинската администрация е изграждане на
голям паметник в началото на село Ценово на казака Матей
Търси се решение за изграждането му, което ще е и символ на входа на Ценово.
- Как върви усвояването на европейски средства в общината и какви трудности срещате като малка община за спечелване на нови проекти? 
- Колкото и невъзможно да звучи, една малка община като Ценово е на едно от челните места в Русенска област по броя на проектите, които сме спечелили и изпълнили.
Трудности че има, има. Броят на населението също е от значение. Община Ценово, като община от малък селски тип, може да кандидатства и е
допустим бенефициент по ограничен брой финансиращи програми
а именно: Програма за развитие на селските райони, оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и трансграничната програма ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България. 
Трудностите на общината са, че няма възможност да иска финансиране за големи инфраструктурни проекти за развитие.
- А по какви проекти работите в момента?
- В момента изпълняваме три проекта. Единият е "Трансгранично партньорство между Ценово-Хотареле-Гряка срещу природни рискове" по трансграничната програма, като изпълнението му върви много добре. До броени дни очакваме да получим специална техника за почистване на сняг, косене на крайпътни ивици, канавки и други. Другият проект е за
реконструкция и рехабилитация на съществуващи улици и тротоари
съоръжения и принадлежностите към тях в Ценово, Долна Студена, Белцов, Беляново, Кривина, Пиперково, Караманово, Новград и Джулюница по ПРСР 2014-2020, финансиран с договор от 13 май тази година. Третият проект е за изграждане на нова спортна площадка на открито в Долна Студена, финансиран с договор също по ПРСР от 13.05.2019 г. 
Преди малко повече от месец приключи проект с трансгранично партньорство с Окръжен съвет-Гюргево и Областна администрация-Русе, по който Община Ценово беше партньор за изработване на стратегии за зелена енергия в трансграничния район.
Очаква се да се реализира и проектът между Комана и Община Ценово за комбинираната сграда в Караманово.
- Като споменахте реконструкцията на улици, кои са пътищата в общината, които са в лошо състояние и се нуждаят от спешен ремонт? 
- Основните пътища в общината са добри. От републиканската пътна мрежа
на финалната права е цялостното асфалтиране на отсечката от Гара Бяла до Пиперково
Основни ремонти са извършени в някои от населените места, а в някои текущ ремонт, изкърпване, запълване на дупки. Банкетите се чистят редовно. Маркировката се подновява всяка година. Там, където е необходимо, са изградени пешеходни пътеки и неравности за намаляване на скоростта. По програма на Пътната агенция предстои да се извършат ремонтни дейности на участъка Джулюница-Новград-Свищов.
- За какво най-често ви търсят хората? Какви са най-големите им болки и проблеми?
- И за добро, и за лошо кметът на кметството и на общината се търси много често от гражданите. Телефонът не спира да звъни. Хората ме търсят дори и по въпроси, които не са от компетенцията на общинската управа, но изслушвам всекиго и с каквото мога да помогна се отзовавам. За разлика от други колеги,
приемам граждани не само в приемния ми ден, но винаги когато съм на разположение
Според възможностите оказвам помощ и съдействие. 
- А какви са проблемите на хората от селата, как стои въпросът с битовата престъпност? 
- Селата не са много големи. Хората се познават много добре. Трудно е да се говори, че в селата има битова престъпност. Служители на районното управление в Бяла извършват периодично проверки на територията на общината и в тъмната част на денонощието с цел осигуряване спокойствието на гражданите. 
Търсим всякакви начини да разрешим транспортното обслужване на жителите на малките населени места не само към общината, но към Бяла и Русе.
- Каква е бизнес ситуацията в общината, има ли нови инвестиции? 
- Ние се намираме в селскостопански район и главно дейността на хората е земеделие. В Ценово се предвижда да се изгради цех за преработка на сушени плодове и ядки. В Новград ще се изгради цех за замразени плодове. Силно се надявам, че
тласък в развитието на общината ще даде и построяването на магистралата Русе-Велико Търново
която ще премине през територията на община Ценово.
- Ще се кандидатирате ли за нов мандат, за да продължите започнатото? 
- За мен е важна оценката на хората, защото истинската отплата за вложения упорит труд, сили и енергия е да срещам хората спокойни и доволни от постигнатото. Трябва да има приемственост в управленската структура, трябва да надграждаме започнатото, да продължим с промените.
Б.ред. Интервюто е взето, преди общинската организация на ГЕРБ да издигне кандидатурата на д-р Петър Петров за нов мандат.