Започна срещата на президента Румен Радев с председателя на Епизоотичния съвет към МС и вицепремиер Томислав Дончев, земеделския министър Десислава Танева, нейния заместник Янко Иванов, министъра на околната среда и водите Нено Димов, вътрешния министър Младен Маринов, председателя на БАБХ д-р Дамян Илиев и експерти във връзка с Африканската чума по свинете у нас, предаде репортер на БГНЕС.

По време на срещата отговорните страни трябва да запознаят президента Румен Радев с моментната ситуация и мерките, които се прилагат, за да се разреши кризата.

„Тази криза е само част от общата кризисна ситуация в страната, свързана и с пробива в НАП, и с неизгодните договори за F16, и протестите, свързани с избора на главен прокурор на България. Изключително важно е в този момент държавата да демонстрира своята отговорност и способност да се справи с Африканската чума по свинете, защото тя засяга не само бранша, но и всички българи“, каза в приветствието си към гостите си Радев и изрази надежда, че може да се справим с кризата, ако всички бъдат заедно.

Земеделският министър Десислава Танева съобщи, че към днешна дата огнищата на заразата у нас вече са 26.

„Африканската чува по свинете влиза в ЕС влиза още през 2013, в Европа още след 2000 г., в Румъния – две години преди нас. Това не е изненада или неочаквано събитие у нас. За първи път случай на чума се регистрира през 2018 в с. Тутраканци и след този случай се приема Национален стратегически план за действие“, обясни тя и добави, че всички мерки, които се изпълняват в България, са съгласно Европейската стратегия за борба с африканската чума по свинете, приета през 2015 г.

„Към днешна дата имаме регистрирани 26 огнища тип “домашна свиня”. 5 случая днес са потвърдени в Попино, Силистренско, и в Българско сливово, Свищов, в промишлени свинекомплекси. И отделно 26 случая с дива свиня, последните от които са отстреляни край х. „Здравец“, Пловдивско“, посочи Танева.