Дестабилизиране на политическата обстановка в страната и на правителството, всяване на смут и тревога в населението. Това е била основната цел на хакерската атака по Националната приходна агенция (НАП). Цел, която според Специализираната прокуратура, е постигната.

Това заяви прокурор Евгения Станкова, завеждащ отдел „Антитероризъм” в СП.

В този час Специализираният наказателен съд разглежда искането на обвинението за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на обвинения за подбудителство към кибертероризъм Иван Тодоров, собственик на „ТАД Груп”.

Обвинението иска делото да се разглежда от Специализирания съд при закрити врата. Станкова добави, че данните са били предоставяни на други средства за масова информация – Би Би Си, Ройтерс и др. Това дава възможност да се засегне националната сигурност на страната.

Прокурор Станкова съобщи, че от направени разпити на служители на НАП е станало ясно, че са копирани ЕГН-та, регистрационни номера на МПС-та и други лични данни на над 5.1 милиона българи.

По думите ѝ две седмици преди датата на задържане на първия обвиняем, данни са били предоставени на сайта „Биволъ”. Съдържат се данни, че е имало скрит чат между един от обвиняемите и собственика на „Биволъ”, каза още прокурорът.

От разпитите на служителите на „ТАД груп” е станало ясно, че са търсени избирателно фирми. Тя съобщи, че са копирани данни на висши държавни служители и данни от популярна хазартна игра.

Целта на цялата дейност е да бъде създадена социална нестабилност – срещу действащата в момента политическа система, форма на управлението. Дейност насочена срещу населението, заяви още прокурорът.

Станкова съобщи и, че е имало пробив в поливните системи, с което се е целяло компрометиране на преминаващите автомобил, возещи депутати, управници и важни гости пред сградата на парламента в центъра на София.